La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha explicat en les reunions que ha mantingut aquest dijous a Roma amb autoritats eclesiàstiques i actors de l'executiu i legislatiu italià que el Govern "està compromès amb la taula de diàleg amb l'Estat", i que aquesta "s'ha de llegir com una nova etapa del conflicte". Alsina ha subratllat que "encara és un conflicte polític pendent de resoldre".

La consellera també ha traslladat en declaracions als mitjans que la taula de diàleg "desperta interès" a Itàlia i ha sostingut que aquesta qüestió "és important per a la política europea i que estigui damunt de la taula de tot l'espai europeu perquè és un tema rellevant". En aquestes trobades, Victòria Alsina també ha defensat la importància del fet que "el Govern vol compartir la seva postura sense distorsions com a part de la seva acció exterior".

Un altre dels assumptes que Alsina ha abordat a les trobades és la proposta del Govern de l'amnistia i el referèndum d'autodeterminació. En aquesta línia, ha recordat les recomanacions del Consell d'Europa per parlar d'amnistia, atès que considera que aquesta és una "font objectiva". Sobre l'autodeterminació, ha parlat del segon referèndum i, tot i que afirma que "evidentment les relacions entre Londres i Edimburg no són les mateixes que entre Madrid i Barcelona, s'està parlant d'un percentatge sostingut del 60% de suport per a l'organització del referèndum a Escòcia. A Catalunya, aquest percentatge sempre l'hem superat per més de 10 punts".

Llei electoral catalana

Després que Esquerra impulsés una iniciativa per debatre la creació de la llei electoral catalana amb els grups parlamentaris, la consellera Alsina s'ha pronunciat sobre aquest tema i ha asseverat que ho promourà "de forma activa" i que liderarà aquesta qüestió. "És el meu compromís i, si finalment el Parlament assumeix l'encàrrec, acompanyaré en tot el que pugui per fer-ho possible des de l'àmbit del Govern Obert", ha indicat.

Precisament, un dels fronts oberts podria ser el vot electrònic. Abans, però, ha explicat que caldrà veure si aquest es contempla o no en una possible reforma de la Llei Orgànica de Règim Electoral General, que és la normativa estatal que segueix Catalunya com a fórmula i sistema electoral. En aquesta línia, Victòria Alsina ha assenyalat que "hi ha estudis jurídics que analitzen el marge de maniobra si la Loreg no modifica alguns articles".

Agenda del viatge a Itàlia

Les reunions de treball que ha mantingut la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert a Roma, el seu segon viatge oficial com a titular d'aquest departament, són diverses: s'ha trobat amb Ettore Greco, vicepresident de l'Instituto Affari Internazionali (IAI), un think tank especialitzat en relacions internacionals, cooperació i integració europea; amb autoritats religioses, entre els quals hi era el prepòsit general de la Companyia de Jesús, Arturo Sosa; amb Núria Calduch, secretària de la Pontifícia Comissió Bíblica; amb actors de l'executiu (Departament de Funció Pública) i legislatiu del país italià, i també ha visitat la seu de la Comunitat de Sant Egidi.

Aquest divendres, Alsina assistirà a l'Aplec d'Adifolk a l'Alguer, un acte en el qual coincidirà amb el president Carles Puigdemont i la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Justament, sobre la presència de Puigdemont, ha volgut deixar clar que "la notícia és que el president Puigdemont pot anar a l'Alguer, però no a Espanya".

 

Imatge principal: La consellera Victòria Alsina, en declaracions als mitjans després de mantenir diverses reunions a Roma. ACN.