La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, ha defensat aquest dimecres que l'acció exterior és irrenunciable per al Govern de la Generalitat com a resposta a la causa que impulsa el Tribunal de Comptes contra 40 exalts càrrecs de l'administració catalana.
En la primera sessió a la comissió d'Acció Exterior, Transparència i Cooperació del Parlament, Alsina ha reivindicat el seu "compromís ferm" de seguir fent acció exterior. "La presència de Catalunya al món no és un caprici, és irrenunciable", ha remarcat. A més, la consellera ha assegurat que l'acció exterior de la Generalitat està "regulada" tant per l'Estatut com pel pla d'acció exterior de la Generalitat, del qual el Tribunal Constitucional va tombar algunes parts.
Alsina ha posat d'exemple que ha abordat amb mitjans internacionals el cas del Tribual de Cuentas, perquè diu que aquest organisme no s'entén a l'estranger perquè no és homologable, i ha recordat que no hi va haver una prohibició explícita dels tribunals d'impulsar l'acció exterior durant el 9-N i l'1-O, ha remarcat.
Precisament, avui mateix el Tribunal de Comptes ha acordat mantenir la fiança de 5,4 milions d'euros que reclama a 34 excàrrecs del Govern de la Generalitat de Catalunya en concepte de responsabilitat comptable pel presumpte ús irregular de fons per a les denominades ambaixades catalanes i per al Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya, conegut com Diplocat.
"L'acció exterior forma part de l'estricta normalitat democràtica d'un país", ha defensat la consellera, que ha apostat per "treballar de manera discreta però decidida". En aquest sentit, Alsina ha defensat que l'acció exterior és un "àmbit fonamental"
En un moment "d'excepcionalitat política", ha dit Alsina, la resolució aprovada pel Consell d'Europa és "un abans i un després en l'acció exterior". Per a la consellera, el text demana una "amnistia de facto".
Obertura al món
Alsina ha apostat per tenir una acció exterior basada en el multilateralisme, la "governança compartida", la "bona gestió" i "l'obertura al món". En aquest sentit, la consellera ha subratllat que l'acció exterior va "en benefici estricte del conjunt de tota la ciutadania". "El retorn de cada euro que invertim en acció exterior és molt notable", ha defensat.
En la seva intervenció, la consellera d'Acció Exterior també ha apostat per "treballar" amb la comunitat catalana a l'exterior i s'ha compromès a "reprendre l'estudi" sobre el vot electrònic per a les persones que estan a l'exterior. Pel que fa a les delegacions, Alsina ha plantejat "reordenar el mapa" de les delegacions i ha obert la porta a crear la figura de "delegat sense delegació".