La consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, ha manifestat en una entrevista a un canal de televisió israelià internacional, que la polèmica votació que va fer el Parlament català d'una resolució en la qual acusava Israel de practicar l'apartheid "no és la posició del govern català ni tampoc la posició dels catalans". La resolució va ser aprovada al juny amb els vots d'ERC, el PSC, els comuns i la CUP, i així el Parlament s'ha convertit en l'únic legislatiu d'Europa que s'ha pronunciat en aquests termes. Vox i Ciutadans es van abstenir, mentre que Junts hi va votar en contra.
"Jo vull remarcar que les relacions entre Israel i Catalunya són de sempre molt bones. Aquell dia de la votació jo estava representant Catalunya a l'exterior, i recordo que vaig telefonar l'ambaixador d'Israel i li vaig dir que en cap cas això era la posició de Catalunya ni tampoc de la població catalana", ha indicat. Segons la consellera, les relacions entre els dos països són molt bones i amb el seu viatge ha intentat enfortir-les. Ha recordat que els dos països "estan als dos extrems del Mediterrani i tenen molt en comú".
L'aprovació de la resolució va provocar malestar a la xarxa entre grups simpatitzants d'Israel, i també intel·lectuals. L'Associació Catalana d'Amics d'Israel (ACAI) va afirmar que "aquesta animalada converteix el Parlament de Catalunya en la riota d'Europa, i en la demostració que Catalunya no és res més, ni serà res més, que una simple i vulgar regió d'Espanya". "Culpem d'aquesta aberració a ERC, que presideix el Govern, i al PSOE, per hipòcrites. Que els socialistes s'apuntin a perjudicar les relacions de Catalunya amb Israel, essent que tenen l'Estat espanyol amb plenes relacions amb Israel, i un parlament espanyol on mai farien el mateix, s'entén. Que ho faci el partit que presideix Catalunya, és simplement increïble", va afegir.
A Gaza no hi ha presència israeliana des de la retirada que va ordenar Ariel Sharon, i a Cisjordània (Judea i Samària) hi ha tres règims diferents A, B i C pactats en els acords d'Oslo. Les zones A són les grans localitats i estan controlades per l'Autoritat Palestina, i no permeten entrar-hi als israelians. La zona C són els assentaments de Judea i Samària, que estan sota control civil i militar israelià i no permeten entrar-hi els palestins. I les zones B són mixtes, amb control civil de l'Autoritat Palestina i militar d'Israel. A la pràctica i amb les permanents tensions entre les parts, tot aquest territori és un laberint i no pas des del segle XX sinó des de l'antigor.