El certificat del C2 de català fa temps que cotitza alt. En els últims anys, la demanda per obtenir aquest nivell lingüístic s'ha multiplicat, impulsada per diferents motius, però gairebé sempre vinculada a les motivacions laborals, amb els docents com a capdavanters. Un interès que només creixerà ara que el Govern ha aprovat el nou decret del règim lingüístic del sistema educatiu de Catalunya, que estableix que els nous docents que s'incorporin al sistema educatiu català a partir del curs 2025-26 hauran de tenir validat el nivell de C2. A més, els docents que ja són dintre del sistema també es veuran afectats a partir del 2027-28, ja que s'exigirà per a aquells que vulguin optar a promocions o canviar de lloc de treball.
Ja fa temps que el Departament d'Educació anunciava que aviat arribaria aquest requisit, de manera que alguns docents ja s'han avançat a l'hora d'obtenir el certificat, però n'hi ha molts que s'hi posaran en un futur pròxim. Segons dades de la mateixa Conselleria, a Catalunya hi ha gairebé 130.000 professors als centres públics i privats, una xifra que també s'incrementa any rere any per donar resposta a la necessitat d'escoles i instituts. D'aquests, Educació no disposa de dades per saber quants no tenen encara ja el certificat de C2, però es calcula que són desenes de milers.
Davant d'aquesta demanda a l'alça, el Govern ha decidit moure fitxa. Així, enguany i "per primer cop", la Secretaria de Política Lingüística no ha posat "cap límit en el nombre de places oferides" per fer els exàmens que permeten obtenir el certificat de C2, segons ha confirmat el Departament de Cultura a ElNacional.cat. Si fins ara a les convocatòries s'hi podia presentar un nombre limitat d'interessats, en l'ocasió actual s'ha permès que tothom que vulgui optar al certificat pugui fer-ho. La Conselleria reconeix que està fent un "esforç" per tal de "facilitar" la seva obtenció, recordant que el títol de C2 és cada cop més atractiu per exercir professions com ara la docència o per tenir més punts en un procés laboral.
L'increment de la demanda s'ha traduït en xifres. A mitjans d'abril, més de 8.000 persones van examinar-se per obtenir el C2 de català en les proves oferides per la Secretaria de Política Lingüística, una xifra que s'ha quadruplicat en els últims tres anys. Altres convocatòries també han crescut, com són les que ofereix el Departament d'Educació a les Escoles Oficials d'Idiomes del país: aquestes han ofert més de 5.500 places en el curs actual, un increment exponencial respecte de les 390 que va haver-hi fa només dos anys. I l'evolució de les places que ofereixen les universitats catalanes per obtenir el C2 també ha crescut de forma notable, multiplicant-se per quatre en el mateix nombre d'anys, fins a les 3.165 places del curs passat, segons el Departament de Recerca i Universitats.
Els docents volen més
Ara bé, l'aposta del Govern per eliminar aquest límit en el nombre de places disponibles per presentar-se als exàmens del C2 que ofereix la Secretaria de Política Lingüística no satisfà del tot els docents. En declaracions a ElNacional.cat, la portaveu del sindicat Ustec, Iolanda Segura, afirma que l'oferta actual "no és suficient" per respondre a l'elevada demanda, la qual preveu que creixi "molt més". Més enllà d'això, Segura ha criticat que el Govern no posi prou facilitats per obtenir el certificat, assegurant que s'haurien d'oferir cursos formatius en horari laboral i "a cost zero". És per això que planteja que els docents puguin obtenir automàticament el certificat de C2 de català quan completin el grau universitari de docència o el màster de professorat. Una opció que el Departament de Recerca i Universitats descarta perquè l'obtenció d'aquests títols d'educació superior "no implica necessàriament que s'hagin cursat matèries de llengua catalana". Quan un estudiant acaba 4t d'ESO obté automàticament el nivell de C1 de català i castellà.
Per la seva banda, el representant d'UGT Jesús Martín reconeix que aquest moviment del Govern pel que fa al límit de places és un pas endavant, però "insuficient". Així, reclama que l'administració catalana faci front a l'alta demanda per presentar-se als exàmens de C2 amb més convocatòries. "El sistema necessita que la gent es pugui examinar cada mes, i no esperar un any o haver d'anar al País Valencià o a Andorra", reclama en declaracions a ElNacional.cat, per la qual cosa aposta per una convocatòria permanent. "Per què no tenim processos oberts tot l'any?", qüestiona, prenent com a exemple el fet que el British Council treu tres o quatre convocatòries cada mes per obtenir diferents certificats d'anglès.