La participació es dispara entre la militància d'ERC i la incertesa també. A les 13 hores, la participació ja ratllava el 50% i superava la que va recollir el passat mes de novembre la consulta sobre la investidura de Pedro Sánchez, que es va quedar en un 43,6%. A un quart de sis de la tarda, quan encara faltava poc menys de dues hores per tancar la consulta, la participació arriba al 70%. Aquests resultats es produeixen després que la direcció del partit ha sortit en tromba a defensar l'acord tancat amb el PSC, i mentre des del territori han sorgit nombrosos posicionaments en contra, entre els quals el del president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) Jordi Gaseni, o l'exalcalde de Tarragona Pau Ricomà. Fonts republicanes admeten que una alta participació podria beneficiar els contraris a investir Illa.
🔴 Acord ERC-PSC, DIRECTE | Última hora de la consulta i votació per investir Salvador Illa
L'acord tancat per ERC amb la formació socialista contempla un finançament singular per a Catalunya fora del règim comú, una de les reivindicacions històriques del catalanisme, i la creació d'una Convenció Nacional sobre la resolució del conflicte polític presidida per ERC. Això no obstant, les veus en contra del pacte, denuncien els repetits incompliment en els anteriors acords tancats amb el PSOE així com el suport de Salvador Illa a l'aplicació del 155 a Catalunya i la seva presència en les manifestacions de Societat Civil Catalana en contra del procés.
Cúpula
El suport a l'acord ha estat liderat per Rovira -que des de dilluns l'ha defensat amb intervencions a diferents mitjans- i per una cascada de pronunciaments dels membres de l'executiva a través de les xarxes; però també pel president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, i bona part dels consellers, fins i tot alguns que no formen part del partit com l'exdiputat de CiU i el PDeCAT, Carles Campuzano, i per càrrecs del partit, així com els membres dels diferents grups parlamentaris.
ERC va organitzar assemblees territorials l'endemà que l'executiva del partit donés llum verda a la proposta després d'una reunió maratoniana que va començar a quarts de deu i es va tancar amb una compareixença telemàtica davant dels militants a les 19,30 hores. Les assemblees, però, s'han repetit els darrers dies, junt amb els pronunciaments públics.
En contra d'investir Illa es va pronunciar el mateix dilluns i abans de conèixer el text de l'acord la diputada al Congrés Pilar Valluguera, i l'han seguit des del territori nombroses veus com l'exalcalde Ricomà, els exdiputats Jordi Orobitg o Sergi de los Rios, així com nombrosos quadres locals del partit. Aquest mateix divendres, el president de l'AMI, Jordi Gaseni, ha retret que Illa "té com a objectiu desactivar l'independentisme".
Debat intern
La votació es produeix en ple procés de debat intern a ERC, després que han aflorat de manera pública les diferències entre Marta Rovira i el fins ara president del partit i aspirant a la reelecció, Oriol Junqueras. De fet, Junqueras ha estat una de les veus més esperades en aquest debat i la vigília de la consulta va fer públic una publicació a la xarxa X en què reconeixia la feina feta per la direcció i, sense valorar l'acord, sortia al pas dels recels expressats davant dels incompliments dels socialistes advertint que si no compleixen l'acord se'ls retirarà el suport al Govern i a la Moncloa.
A més, les negociacions per investir Illa s'han produït en ple escàndol davant les informacions que han deixat en evidència la participació de responsables de comunicació d'ERC en campanyes de falsa bandera, com els cartells contra l'Alzheimer, la qual cosa va acabar obligant el responsable de comunicació i vicepresident del Govern, Sergi Sabrià, a dimitir dels seus càrrecs.