Qui va ser Tinent General i Inspector General de l'Exèrcit de Terra, Ricardo Álvarez-Espejo, ha lligat la guerra a Ucraïna amb l'independentisme català. Álvarez-Espejo, que va ser el màxim mandatari a Catalunya de l'exèrcit coincidint amb el referèndum de l'1 d'octubre el 2017 i va veure com l'alcaldessa Ada Colau l'expulsava del Saló de l'Ensenyament, aposta per torna al servei militar, "la mili", amb l'objectiu d'obtenir una cohesió social a Espanya.
"No veuria malament que es pogués donar un servei militar però simplement a títol informatiu, per exemple quins són els estaments principals d'una nació, què són les seves forces armades i per a què serveixen, què és el poder judicial... I tot això en un període informatiu d'un mes. Perquè és bo per aconseguir una cohesió social que era precisament, allò bo pel qual hi havia el servei militar abans", en declaracions a RTVE Catalunya.
La mili per "la cohesió social"
A més, també demana que la mili sigui per ambdós sexes: "Seria impensable que tan sols fos per a homes". I tot això ho emmarca, una vegada més, en el context de l'independentisme català. "Que la política alci els sentiments ha estat molt mal exemple", respon a l'eurodiputada Clara Ponsatí sobre les seves declaracions del compromís de la ciutadania amb les causes polítiques que cadascú tingui.
I enllaça els lideratges dels partits independentistes a Catalunya amb conflictes bèl·lics previs: "Ja hem vist el que ha passat a l'antiga Iugoslàvia, exaltar-los fins que puguin arribar a la violència és negatiu i condemnable". A més, el general també rebutja que durant l'1-O i posteriorment, s'arribés a plantejar cap mena d'intervenció de les forces armades espanyoles: "En cap moment ha estat sobre la taula la intervenció de l'exèrcit a Catalunya. L'exèrcit és una institució que està al servei de tots els ciutadans i no pot intervenir contra la societat sinó a favor d'ells. L'exèrcit és Catalunya".
Álvarez-Espejo, que aquests dies està de gira en diferents mitjans per aportar el seu punt de vista sobre la guerra a Ucraïna, també ha defensat reforçar el paper dels militars dins l'Estat. "És necessari augmentar la despesa militar fins al 2% per tenir una defensa creïble i una autonomia estratègica". Així doncs, no nega que el compromís amb l'OTAN és necessari però també cal cobrir "missions concretes que no sempre tenen una concordança única amb l'administració dels Estats Units".
En paral·lel, llança un missatge de calma davant d'aquells que asseguren que estem a les portes d'una tercera guerra mundial: "Les bombes nuclears poden desembocar en una destrucció mútua assegurada. I ara, podem estar tranquils perquè no hi ha cap risc a Espanya". Així doncs, no nega la personalitat imprevisible del president rus, Vladimir Putin, però destaca que una cosa així no depèn només d'ell, també hi ha "els estaments de l'exèrcit o l'elit russa i s'han de tenir en compte". En el pronòstic final, Álvarez-Espejo creu que Ucraïna no pot guanyar la guerra "materialment" ni resistit un període llarg tot i que "la previsió de Putin era una ràpida invasió i s'està trobant amb una resistència ferotge".
El currículum d'aquest general és un dels més complets. Com a cap de la Inspecció General de l'Exèrcit, va ser responsable de l'Exèrcit de Terra, de la direcció, gestió, coordinació i control en matèria d'infraestructura i del desenvolupament de la normativa sobre règim interior. També va assessorar el cap d'Estat major i l'administració dels recursos financers. Com a representant institucional de l'Exèrcit de Terra va ser-ho a Catalunya però també a l'Aragó, Navarra i la Rioja, on tenia la responsabilitat de relacionar-se amb les autoritats civils i suport a altres entitats.