El nom del tinent general Ricardo Álvarez-Espejo està sobre la taula de Mariano Rajoy com a nou Cap de l’Estat Major de la Defensa (JEMAD, per les seves sigles en espanyol), que prendrà la decisió de rellevar l’almirall general Fernando García Sánchez en cas que aconsegueixi ser escollit nou president del govern espanyol en el debat d’investidura previst per a aquesta setmana, segons avança avui El Confidencial Digital.
Álvarez-Espejo, madrileny i de 62 anys, és la cara visible dels militars espanyols a Catalunya des d’octubre del 2013 des del seu càrrec d’Inspector General de l’Exèrcit a Terra. En aquests tres anys que ha exercit el càrrec a Catalunya se l’ha pogut veure en tot tipus d’actes institucionals, com ara les preses de possessió de l’alcaldessa Ada Colau, al juny del 2015 i del president Carles Puigdemont, al gener del 2016 (a la foto superior, Álvarez-Espejo –centre–, a la sortida de l'acte de presa de possessió de Puigdemont).
Al llarg d’aquests anys, Álvarez-Espejo ha desenvolupat sense entrebancs el seu paper de representant de les forces armades espanyoles a Catalunya en un ambient de creixement de l’independentisme i de rebuig a la presència militar en terres catalanes, amb episodis notoris com la celebració del Saló de l’Ensenyament, quan Ada Colau va fer notar als militars presents a la mostra que no eren ben rebuts. En tot cas, Álvarez-Espejo ha evitat mostrar en cap moment la seva opinió sobre la situació política a Catalunya en general i sobre el procés sobiranista en particular.
Quarta autoritat militar de l’Estat
El càrrec de JEMAD és la quarta autoritat militar de l’Estat, per sota del Rei, el president del govern i el ministre de Defensa. En el seu nomenament se sol respectar un sistema de torns en raó del qual a un JEMAD de l’Armada el succeeix un de l’Exèrcit de Terra que a la seva vegada serà substituït per un de l’Exèrcit de l’Aire. Segons aquest sistema, i després que l’almirall García porti en el càrrec des del 2011, hi ha setze tinents generals de l’Exèrcit de Terra que podrien accedir al càrrec.
En tot cas, no hi ha cap norma legal que obligui al govern espanyol, que és qui ha de prendre la decisió en el Consell de Ministres, a triar un representant de l’Exèrcit de Terra, però tot apunta que el sistema de torns serà respectat un cop més.