El líder de Se Acabó la Fiesta (SAF), Alvise Pérez, ha desviat part de les donacions que va rebre per finançar la seva campanya per a les eleccions europees del 9 de juny a dos comptes opacs que també tenen diners d'un negoci financer tèrbol, denunciat per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Segons revela El Confidencial, les aportacions dels votants de Se Acabó la Fiesta s'han barrejat amb actius de Madeira Invest Club, un presumpte club d'inversió en art digital que capta fons a Espanya fent servir com a pantalla una societat instrumental de nou Mèxic, als Estats Units. El digital apunta que la primera pista sobre aquests fons surten precisament del canal de Telegram del mateix Alvise. El passat 25 de maig, el candidat de SAF va demanar als seus seguidors fer donatius per poder fer front a les despeses de la campanya de la formació. En aquell moment va apuntar "davant les limitacions bancàries, els esquirols —l'apel·latiu amb el qual es refereix als seus votants— s'organitzen en el món crypto. Ajuda'ls aquí". A partir d'aquí, el partit oferia diverses opcions per enviar criptomonedes en diferents xarxes blockchain. Per a les donacions amb bitcoin, s'havien de remetre a un moneder o 'wallet' que començava amb el codi "bc1qz" i acabava "zvq".

Ingressos per a la campanya

El rastreig dels moviments d'aquest 'wallet' revela que Alvise Pérez va aconseguir que els seus votants comencessin a fer donacions el mateix dia que va engegar la campanya. Segons informa el digital, durant tot el 25 de maig, l'adreça de bitcoin de SAF va començar a rebre ingressos anònims des dels 15 fins als 5.400 euros. En total, la seva campanya per als comicis europeus va obtenir per aquesta via 0,117 bitcoins, una quantitat equivalent a 6.180 euros. Del total dels ingressos, no hi ha cap constància que es dediquessin a la campanya del 9-J. Els diners es van quedar al 'wallet' de la campanya d'Alvise durant les setmanes posteriors a les eleccions, i fins al 29 de juny no es va fer cap operació. Precisament, en aquest moment 0,001 es van destinar a un compte que comença per “bc1qx” i acaba per “mtd”. La resta dels ingressos, 0,116 bitcoins, es van traspassar a un altre moneder el 25 de juliol amb una direcció d'inici "bc1qe” i final “e3q”.

Es desconeix qui és el propietari d'aquests dos moneders encriptats, ja que un dels avantatges de blockchain és que es pot transferir diners sense revelar la identitat dels propietaris. Tanmateix, si es pot rastrejar les adreces que interactuen amb cada moneder virtual. Gràcies a això es pot analitzar el moneder "bc1qe" - "e3q", i observar que a banda dels fons d'Alvise, el 24 d'agost el compte va rebre una transferència de 104.650 euros per part de dos bitcoins. El Confidencial assegura que aquests fons van sorgir d'un tercer moneder utilitzat per Madeira Invest Club, presumpta oficina d'inversió que capta fons per especular en el món de l'art digital i en sectors com els vehicles, rellotges i immobles. Un altre compte on va anar els diners del partit també està connectat amb aquesta empresa va rebre fins a tres transaccions per valor de 17,179 bitcoins, un total de 907.000 euros al canvi. El rastre d'aquest import es perd el 2 de juliol en acabar amb dues cases de canvi, Binance —amb permís per operar a Espanya— i Huobi —assenyalat per la CNMV per operar sense estar registrat. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!