L'ambaixada espanyola a Irlanda ha impedit que els residents catalans votin a les eleccions del 14-F, ja que, segons ha denunciat l'ANC fent referència a un missatge del Ministeri d'Exteriors irlandès, no ha demanat els permisos perquè els ciutadans puguin anar a votar a la mesa electoral en plenes restriccions de Covid. 

Des del ministeri han declarat en un mail que "fins ara, no s'ha rebut cap petició de l'ambaixada espanyola per obrir cap mesa electoral per als ciutadans que resideixin a Irlanda" i que no hi ha cap expectativa per part de les autoritats irlandeses que demanin permisos, perquè "cada país té el seu sistema diferent". 

La por al contagi dispara el vot per correu

Amb la tercera onada de coronavirus inundant Catalunya, la por al contagi es palpa a l'ambient. La inseguretat que genera entre molts ciutadans el fet d'haver-se de desplaçar fins al col·legi electoral té una traducció directa: les sol·licituds per votar per correu s'han disparat en relació a anteriors comicis.

Correus ha rebut un total de 270.392 sol·licituds de vot per correu per les eleccions catalanes del 14 de febrer, una xifra que ja suposa "un rècord" en un procés electoral a Espanya i que triplica les sol·licituds admeses a les eleccions catalanes del 2017. Segons ha informat la companyia en un comunicat aquest divendres, en concret, un total de 188.566 sol·licituds s'han presentat de forma presencial a la xarxa d'oficines postals, i 81.826 de manera telemàtica des de la web de Correus, mitjançant signatura electrònica.

La xifra encara no és definitiva i és que Correus pot admetre sol·licituds fins al dia 5 de febrer fins a les 2 del migdia. De fet, aquest migdia, el conseller d'Exteriors, Bernat Solé, ha animat la ciutadania a votar per correu i ha ratificat les dades que ha donat la companyia.

Incertesa per les meses

La crisi sanitària pel coronavirus també ha generat molta incertesa pel que fa a la constitució de les meses el dia de les eleccions, ja que molts escollits han presentat al·legacions per no anar-hi. Davant l'allau de recursos, la Junta Electoral ha anunciat avui que els suplents i segons suplents de les meses electorals cobriran les baixes de les meses que no es puguin constituir el 14 de febrer. Encara que siguin suplents d'un altre col·legi electoral o fins i tot d'un altre municipi. És la solució i l'ordre que acaba de fer pública la Junta Electoral de Barcelona i que s'aplicarà a tots els col·legis electorals de la zona.

 

Imatge principal: Universitat de Dublín / Wikimedia Commons Rafesmar