La investigació de l'Audiència Nacional sobre la presumpta activitat d'espies russos a Catalunya durant el procés no ha passat desapercebut al Kremlin. Al pronunciament sobre aquesta qüestió de diferents portaveus del govern rus, ara s'hi suma un irònic missatge de l'ambaixada russa a Espanya, el qual sorprèn pel seu atreviment.
Es tracta d'una sèrie de tuits que responen un article d'El País, que assegura que tres membres d'una unitat militar d'elit russa anomenada 29155 van viatjar a Catalunya entre el novembre del 2016 i el desembre del 2017, d'acord amb la investigació realitzada per Bellingcat, un grup de periodistes especialitzats en tècniques de verificació de dades establert al Regne Unit.
En un tuit, l'ambaixada russa s'ha fet ressò d'aquesta investigació publicada pel diari espanyol i ha llançat un irònic missatge. "En relació amb l'incessant treball dels investigadors d'El País per descobrir l'origen de la crisi catalana a Rússia, ens agradaria atreure l'atenció d'ells sobre un fet revelador", han escrit.
‼️ 2/2 Hay una coincidencia sospechosa🕵️♂️: el número de la supuesta Unidad rusa, que se menciona en el periódico, termina en 155💡, lo que en sí mismo crea una nueva realidad. Entonces - a seguir esta pista ☝️
— EmbajadaRusaES (@EmbajadaRusaES) December 27, 2019
"Hi ha una coincidència sospitosa: el número de la presumpta Unitat russa, que s'esmenta al diari, acaba en 155 la qual cosa en si mateixa crea una nova realitat. Llavors, a seguir aquesta pista", s'han burlat en referència a l'aplicació de l'article 155 i l'estancament del conflicte català.
Què diu exactament la investigació?
La investigació apunta el general Denís Serguéiev, alias Serguéi Fedótov, Alexey Kalinin i Mijaíl Opryshko. Segons aquesta informació, Serguéiev va viatjar a Barcelona amb un vol directe des de Moscou el novembre del 2016 i va tornar a la capital russa sis dies més tard, l'11 de novembre, però des de Ginebra (Suïssa). Serguéiev hauria tornat a la capital catalana el 29 de setembre del 2017, "només dos dies abans de l'1-O", relata El País. Tanmateix, el diari reconeix que l'agent rus hauria tornat al seu país el dia següent, 30 de setembre, un altre cop des del país helvètic. És a dir, sense presenciar el referèndum.
Pel que fa als altres dos agents, només haurien viatjat en una ocasió a Catalunya. Alexey Kalinin ho hauria fet el desembre del 2016, i hauria tornat a Rússia des de Roma (Itàlia). Per la seva banda, Mijaíl Opryshko ho hauria fet un any després, el desembre del 2017 -amb el 155 ja aplicat- i no se sap quant temps hauria estat en territori català.
Finalment, l'ambaixada russa a Espanya ha tornat a donar un toc d'alerta al rotatiu espanyol després que el mitjà publiqués un article sota el títol "Rússia intenta ridiculitzar la investigació de l'Audiència Nacional sobre els seus espies" citant els tuits mencionats. "Estimada redacció d'El País, no s'ha de distreure l'atenció. El títol que va donar a la nostra rèplica no reflecteix el seu contingut", han escrit.
⚡️Estimada redacción de @el_pais, no hay que distraer la atención. El título que dió a nuestra réplica no refleja su contenido☝️ pic.twitter.com/dImu7wTaGI
— EmbajadaRusaES (@EmbajadaRusaES) December 28, 2019
I és que l'ambaixada en cap moment va mencionar la investigació de la justícia espanyola, sinó la relació que feia el rotatiu espanyol entre la investigació de Bellingcat, que només detalla moviments de presumptes agents russos en territori europeu, i el procés d'independència català.