El que era ambaixador a Veneçuela durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, Raúl Morodo, ha admès que juntament amb el seu fill Alejo va cobrar 4,5 milions d'euros de la petroliera estatal veneçolana PDVSA a través d'"operacions simulades" a canvi d'assessories fictícies milionàries. Morodo davant la Secció Tercera de la Sala penal de l'Audiència Nacional ha reconegut que va cometre almenys un delicte fiscal durant l'exercici del 2014 pel qual accepta una pena de presó de 10 mesos i una multa d'1,4 milions d'euros, segons ha avançat El Mundo. Morodo ha aconseguit un acord de conformitat amb l'Advocacia de l'Estat, la Fiscalia Anticorrupció demanava per a ell tres anys i mig de presó. El fill de Morodo assumeix una condemna de 24 mesos de presó —18 per un dels delictes fiscals i sis per l'altre— i afronta la major part de les multes en haver administrat les societats instrumentals. En assumir el delicte i les penes, tant ell com el seu fill, eludeixen la presó perquè les penes no superen els 2 anys. 

Estructura per defraudar hisenda

Raúl Morodo i Alejo Morodo reconeixen haver utilitzat un entramat empresarial format per les societats Aequitas Abogadosy Consultores Asociados, S.L., Furnival Barristers Corp, S.A., i Morodo Abogados y Asociados, S.L., amb l'objectiu de defraudar Hisenda amb els cobraments que rebien de PDVSA, que l'era únic client d'ambdues empreses i que van pujar fins als 4,5 milions. Segons les conclusions de la recerca, "mancaven de mitjans personals i materials i d'activitat comercial per facturar els serveis que, en cas d'acreditar-se la seva efectiva prestació, només executaria Alejo Morodo". 

El pacte de conformitat admet que "la simulació es realitza mitjançant l'emissió de factures als clients per les tres societats esmentades". I afegeix que, per tant, "la creació d'aquestes societats manca d'una causa real dins de la relació de serveis professionals personalíssims prestats per la persona física als seus clients, sent la seva finalitat principal l'obtenció d'una reducció il·lícita de la càrrega fiscal evitant la tributació directa de la persona física per IRPF". La mateixa estratègia ha seguit el fill de l'ambaixador que arribava al judici amb una petició de 8 anys i mig de presó i després de la conformitat amb Anticorrupció, es queda amb dues penes de 18 mesos i 6 mesos de presó pels dos il·lícits contra la Hisenda Pública que ha reconegut. El pacte també inclou que "les quantitats percebudes" per les entitats procedents de la petroliera estatal veneçolana, van ser, "gaudides i incorporades al patrimoni personal d'Alejo Morodo mitjançant transferències directes o satisfacció de despeses de naturalesa personal". 

Els investigadors apunten que a les empreses Aequitas i Furnival "la prestació de serveis es realitza a un únic client: la societat veneçolana PDVSA". Les dues companyies emetien i cobraven factures en concepte de consultoria i assessoria en "relacions internacionals". Tanmateix, reconeixen que "no s'han acreditat la realitat d'aquests serveis". Un cop rebien els fons de PDVSA la societat Aequitar "va realitzar transferències sense justificació a Raúl Morodo en el seu compte del Banc de Sabadell per valor de 95.000 i 240.000 euros respectivament". Pel que fa a Furnival l'operació era molt similar. Els investigats admeten que des de la creació de l'empresa el 2008 només presta serveis a PDVSA tot i que "no disposa de cap estructura material ni humana per poder fer la seva activitat". La dona d'Alejo Morodo, Ana Caterina Varandas, s'asseurà a la banqueta aquest dimarts, ja que ella no ha arribat a cap pacte de conformitat i afronta pel mateix tipus de delictes vuit anys i mig de presó i 1,3 milions d'euros de multa.

L'origen del cas

El cas Morodo té el seu origen el 2019 quan la Fiscalia va interposar una querella amb la qual acusava Raúl i Alejo Morodo d'un delicte de blanqueig de capitals,  acusava el clan familiar d'haver rebut almenys 4,5 milions d'euros de PDVSA, que no tenia "justificació real i lògica comercial". La Fiscalia sostenia que Alejo Morodo va aprofitar les relacions del pare amb alts càrrecs de Veneçuela entre 2004 i 2007 mentre era l'ambaixador "per posar en marxa una relació comercial amb PDVSA per a la prestació de serveis d'assessoria legal i consultoria internacional que es va estendre fins a 2014". 

Els trens membres de la família van ser processats el gener del 2023 després d'una instrucció judicial que apuntava que havien utilitzat un entramat societari per evitar el pagament de l'IRPF sobre els ingents beneficis que van estar obtenint en els anys 2013, 2014 i 2017 per una suposada activitat d'assessories a la petroliera estatal veneçolana, PDVSA. Junts, haurien defraudat 617.442,62 euros el 2013 i 315.273 euros el 2014.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!