El govern espanyol va espiar l'acció exterior del Govern a Europa per demostrar que l'activitat que hi duu a terme continua vinculada a la causa independentista, i per sol·licitar al TSJC, així, que tanqui les delegacions catalanes de Londres, Ginebra i Berlín. Així ho afirmaven aquest dimarts al vespre TV3 i El diario.es, que van tenir accés a la documentació aportada a la denúncia del TSJC que inclou missatges confidencials. En concret, la documentació inclou comunicacions de les ambaixades espanyoles al Regne Unit, a Suïssa i a Alemanya. Sempre segons aquests dos mitjans, s'informa del dia a dia dels delegats, de les reunions que mantenen i amb qui o de la seva activitat a les xarxes, entre d'altres.
Ara, El diario.es publica que l'ambaixadora espanyola a Suïssa va reclamar ajuda del CNI per investigar la delegació de la Generalitat al país. Concretament, l'ambaixadora va demanar que Madrid enviés un "Conseller o Agregat d'Interior" a Ginebra de forma permanent per controlar l'activitat de la delegació catalana.
L'ambaixadora espanyola a Suïssa, Aurora Díaz-Rato, conclou en una de les seves notes, en resposta a una petició d'informació que se li feia des de Madrid sobre la delegació de la Generalitat: "Considero que seria necessari estudiar la possibilitat que el CNI nomenés un Conseller o Agregat resident a Ginebra per la importància creixen dels interessos en joc en l'àmbit multilateral, insults acadèmics, societat civil...", segons revela el citat mitjà.
Un altre personatge que té un gran protagonisme en aquest entramat és l'ambaixador espanyol a Alemania, Ricardo Martínez Vázquez, que el passat 6 d'abril va enviar un correu electrònic a Madrid descrivint els moviments desplegats per a evitar que el parlament alemany aprovés una moció a favor del procés d'independència presentada pel grup Die Linke.
En aquest correu electrònic l'ambaixador alemany deia que estava preparant una "munició verbal i escrita" dirigida a tots els grups del parlament alemany i que a més tancaria una ronda de contactes per "evaluar la situació i frenar la moció en la mesura del possible".
Un speaker que no és imparcial
En el cas de l'ambaixador espanyol al Regne Unit, Carlos Bastarreche, va enviar una nota el passat 15 de febrer al gabinet del ministre Josep Borrell per informar de l'activitat de la delegació catalana. A la nota explica, entre d'altres coses, com un diputat gal·lès havia intervingut al parlament britànic "en favor dels enjudiciats" (referint-se als presos polítics i exiliats).
Segons la informació de Bastarreche, el diputat gal·lès havia preguntat a l'speaker de la Cambra de Lords si autoritzaria un debat sobre la independència al Parlament britànic. L'speaker va respondre afirmativament i "després va lloar les bondats del sistema parlamentari del Regne Unit que, a diferència de l'espanyol no permetia enjudiciar-lo per un debat", explicava l'ambaixador espanyol en un d'aquests informes.