Si una paraula s'ha replicat aquests dies des del Parlament ha estat "consens". Ho han reivindicat en especial el PSC i ERC per parlar sobre la llei del català que es preveu aprovar els propers dies a la cambra catalana, i que suposadament ha de servir per aturar la imposició del 25% del castellà a les aules. En paral·lel, el Govern ha aprovat avui el seu decret també per fugir dels percentatges, i el PSC ja ha avisat que no hi donarà suport si és un mecanisme per "esquivar o incomplir la sentència", un element que reivindica la Generalitat i també que reivindiquen ERC i Junts al Parlament quan parlen de la llei sobre el català que precisament han elaborat amb els socialistes, i que el dia de la presentació ja va provocar la demostració de diferències entre els grups sobre la seva interpretació.

La viceprimera secretària del PSC Lluïsa Moret ha dit aquest dilluns en roda de premsa que el Govern no els ha enviat el contingut del decret, però que no l'aprovaran si és per fugir de la justícia. Així mateix, ha carregat contra aquest mecanisme, que ERC i Junts defensen que ha de complementar l'acord del Parlament: "Aquesta proposta de decret és una improvisació del Govern per esquivar la sentència del TSJC". Moret ha assegurat que el decret és "fruit del nerviosisme", ja que aquest dimarts acaba l'ultimàtum que el TSJC ha donat a la conselleria d'Educació per fer complir la sentència del 25% a les aules.

 

Decret a banda, el que ha reivindicat el PSC és la llei sobre el català feta al Parlament. A hores d'ara resta pendent la seva aprovació, que es farà un cop el Consell de Garanties Estatutàries emeti un dictamen sobre la llei, després que els partits de la dreta hagin intentat torpedinar la seva aprovació abans que acabi el termini del TSJC, per complicar les coses al Govern i que no tingui un mecanisme per combatre la interlocutòria. Moret ha assegurat que esperen que la llei s'aprovi el més aviat possible, i ha assegurat que la norma s'ha fet "amb la voluntat de complir millor i amb millors condicions la sentència". I més en concret, ha insistit que aquest acord permet complir millor la resolució del 25%: "Estableix que el català és la pedra angular i llengua vehicular en el sistema educatiu, però també aportant al castellà com a llengua curricular i, per tant, vehicular".

Els comuns donaran suport al decret

Una altra de les potes de l'acord al Parlament, els comuns​, sí que han assegurat que donaran suport al Govern amb aquest decret. En roda de premsa el portaveu David Cid ha explicat que la seva formació "ha estat en contacte" en els últims dies amb el Govern per conèixer l'articulat i suggerir algunes aportacions. Això comporta que votaran a favor de la convalidació del decret al Parlament quan es presenti -que podria ser en el següent ple ordinari-, encara que el seu portaveu ha puntualitzat que abans de decidir el sentit del vot prefereixen llegir el text definitiu.