Hi ha decisions que poden sortir cares i, amb molta probabilitat és el que li passarà al govern espanyol després de vetar l’opa del grup hongarès Ganz-Mavag sobre Talgo. Aquest fre per part de l’executiu de Pedro Sánchez s’ha fet al·legant "interessos estratègics i de la seguretat nacional d'Espanya" però hi ha qui va més enllà i esgrimeix, fins i tot, motius militars. La premsa d’aquest dimecres es fixa en la polseguera que està aixecant aquesta decisió i l’ABC titula: “El govern espanyol fa front a demandes milionàries per Talgo”. Segons el rotatiu, l’associació d’accionistes minoritaris i Ganz-Mavag ja preparen accions legals i acudiran a Brussel·les per denunciar els fets. Però no ens quedem només amb la informació de la portada i obrim el diari on hi ha el següent article: “La clau militar amb què el govern espanyol tomba l'opa hongaresa sobre Talgo”. I és que, sembla ser que el fabricant de trens espanyol compta amb una patent de canvi de via automàtic desitjada i envejada a Europa. Aquest canvi de via automàtic permet als trens adaptar-se a la circulació en qualsevol dels països europeus. Aquesta capacitat és molt cobejada per Hongria perquè l'ample de via soviètic es manté encara a molts països de l'est d'Europa. Per la seva banda, El País relata “el CNI va alertar de la connexió russa del grup hongarès que licita per Talgo”. Aquest seria el motiu del veto de l’executiu espanyol i és que Informes d'Intel·ligència i de Seguretat Nacional incideixen en l'entramat societari de la companyia, amb nexes entre Ganz Mavag i la russa Transmashholding. Ara bé, András Tombor, cap visible del projecte hongarès a Espanya, no ha negat mai aquestes relacions, si bé ha argumentat que es van tallar gairebé del tot després la invasió d'Ucraïna. Tot i això, els informes del CNI dubten que això sigui cert i defensen que tot es tracta d’una mera façana. Veurem.

Si ens fixem en la portada d’El Mundo, veurem l’enèsima cleca a la qual va haver de fer front el govern espanyol aquest dimarts: “Junts abandona el govern espanyol en totes les votacions del Congrés” i apunta que la formació independentista exhibeix així “el seu divorci del PSOE evitant donar-li suport en cap assumpte: ni immigració, ni el tren, ni Veneçuela, ni igualtat”. Aquest dimarts Junts va abandonar el govern espanyol a les 10 votacions que es van celebrar a la Diputació Permanent. Hi va haver quatre en què va recolzar les peticions de compareixença del PP: les que demanaven la compareixença de Sánchez perquè expliqués les seves polítiques d'immigració o la situació de Puigdemont, així com de Montero pel finançament singular i Puente per Rodalies. Finalment, però, totes les peticions han caigut.

La Razón i El Mundo comparteixen aquest dimecres una fotografia molt similar; la de la visita institucional del president espanyol a Mauritània. En una compareixença davant dels mitjans després de reunir-se amb el seu homòleg del país africà, Mohamed Cheikh el Ghazouani, Sánchez ha admès que la necessitat de la immigració implica “certs problemes”, i ha fet èmfasi, en aquest sentit, en el fet que “calen fórmules per gestionar el fenomen de manera segura i ordenada”. Així ha assegurat que “l’esperit” dels acords signats amb Mauritània advoquen per un “enfocament integral” i per desenvolupar un model migratori “regular i circular”. El mandatari espanyol ha volgut recordar que “fins no fa tant” Espanya “també era un país de migrants”, i ha assegurat que el fenomen de la migració és una qüestió “de principis morals, dignitat i solidaritat”. Fem també un cop d’ull a la resta de portades d’aquest dimecres:

ABC
ABC
El País
El País
El Mundo
El Mundo
La Razón
La Razón
El Periódico
El Periódico
La Vanguardia
La Vanguardia
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!