L’Associació de Municipis per la Independència (AMI), que aplega unes 700 alcaldies, ha fet una crida aquest dimarts a rebre el president a l’exili, Carles Puigdemont, davant el seu retorn imminent a Catalunya per assistir a la investidura del socialista Salvador Illa. L’AMI afirma que en ocasió del retorn de Puigdemont a Catalunya se li vol mostrar “tot el nostre escalf a nivell personal i donar-li valor institucional”. “Us esperem a tots i a totes en la seva rebuda”, diu la declaració, signada des de Vic, apel·lant a la “unitat d’acció” de les 700 alcaldies associades. El 17 de setembre del 2017, abans del referèndum de l'1-O, 700 batlles es van manifestar per donar suport al Govern a la plaça de Sant Jaume. Aquest model de manifestació ara és el que es vol replicar.

 

 

Aquesta entitat, que presideix Jordi Gaseni, creu que el retorn de Puigdemont oferirà una oportunitat de “mostrar al món el que representa el seu retorn en un context encara de manca de garanties democràtiques i de llibertats vigilades”. Es dona per fet que la tornada de Puigdemont a l’estat espanyol suposarà la detenció del president a l’exili per part de les forces de seguretat. Si aquest fet es produeix abans del ple, que Josep Rull ha anunciat per a dijous a les 10 hores, la sessió podria acabar suspenent-se.

En el seu comunicat, l’AMI avisa que “el seu retorn, com el retorn de tots els exiliats i exiliades, i la sortida de la presó de totes les preses i presos polítics, no és només una victòria personal, sinó també una reafirmació dels nostres valors col·lectius i de la nostra determinació en defensa de la justícia i de la llibertat”. L’entitat apel·la a “la força del món local” perquè “és molt gran” i confia que l’acció que desplegui “pot ser exemple en altres àmbits” perquè la voluntat és “aglutinar”. “En aquests moments, en què la presidència de la Generalitat pot passar a mans de l’unionisme, ens pertoca a l’AMI el paper de lideratge de l’independentisme institucional municipal perquè tenim la legitimitat i estem segurs que tenim la capacitat i la força per poder-ho fer”, afegeix.

L'AMI, un espai "que cal preservar"

L’AMI es reivindica com “un espai dins el moviment independentista català que cal preservar per la rellevància que té que els electes locals estiguem organitzats en xarxa i donem valor institucional a totes les accions encaminades a la construcció de la República Catalana”. En la seva declaració, l’entitat recorda que “els i les electes som la primera línia de la política, la que està més propera als veïns i veïnes i, més enllà de les nostres identitats polítiques, treballem decididament per construir un país millor, un país lliure”.

A hores d’ara es desconeix com serà l’arribada de Carles Puigdemont a l’estat espanyol, també es desconeix de quina manera les forces de seguretat procediran a la seva detenció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!