La repressió ha estat el fil que ha anat unint un independentisme cada cop més separat en els últims anys (representants de tots els partits es van reunir per fer costat a Marta Molina d'ERC abans de declarar pel Tsunami Democràtic) i ara l'aprovació de la llei d'amnistia ho ha tornat a aconseguir. Junts, ERC i la CUP, han acudit a l'acte organitzat per Òmnium Cultural per celebrar el que han descrit com una "conquesta col·lectiva" l'endemà que el Congrés dels Diputats aprovés definitivament la llei d'amnistia, a l'espera que sigui publicada al BOE i que els jutges l'apliquin. Jordi Turull, secretari general de Junts per Catalunya, Oriol Junqueras, president d'Esquerra Republicana o Laia Estrada, líder de la CUP en les últimes eleccions han participat d'aquest acte que ha tingut lloc al recinte de La Model, així com Andrés García, nou diputat dels Comuns. Ja ahir, al pati del Congrés, diputats de Junts i ERC es van abraçar, també Jordi Turull i Oriol Junqueras que van seguir el ple en directe. 

Treballar per l'autodeterminació 

En el manifest que s'ha llegit durant aquest acte també es reclama l'aplicació immediata de l'amnistia, tal com va fer ahir el president d'Òmnium Xavier Antich i altres veus de l'independentisme. "És un reconeixement inequívoc que la repressió no permetrà resoldre el conflicte i un acte de reparació als milers de catalans i catalanes que han estat perseguits, investigats, encausats, multats, empresonats i obligats a exiliar-se", recull el text que ha llegit l'activista Antònia Maria Dols, amb els representants de l'independentisme darrere. També hi havia Anna Erra, presidenta del Parlament en funcions i número 4 de Junts en les passades eleccions, Marta Vilaret, negociadora d'ERC de l'amnistia, o Dani Cornellà, número 1 de la CUP per Girona. 

En línia amb el que ja havien expressat tots els partits polítics minuts després d'aprovar-se l'amnistia, el manifest deixa clar que "avui res no acaba ni comença". "Les multes, empresonaments, exilis, espionatge o investigacions policials només han aconseguit reforçar els centenars d'arguments que justifiquen l'aposta perquè Catalunya disposi d'un estat propi". Per tot plegat, des d'Òmnium destaquen que, a partir de l'aprovació de la llei, el que cal és "treballar pels grans consensos de país, una societat justa i per garantir, per fi, l'exercici lliure i ple del dret d'autodeterminació". Des de la tribuna del Congrés, Gabriel Rufián, va assegurar que un cop assolida l'amnistia la següent parada seria el referèndum d'autodeterminació. També des de Junts es va parlar en un sentit similar, assegurant que l'aprovació de l'amnistia era el preludi de la següent fase i que s'obre així una "finestra d’oportunitat per negociar de tu a tu el futur de Catalunya”. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!