La ponència del Tribunal Constitucional (TC) proposa perdonar el delicte de malversació a l'exconsellera d'Hisenda de la Junta d'Andalusia Carmen Martínez Aguayo, condemnada a sis anys de presó i 15 d'inhabilitació. La vicepresidenta del tribunal Immaculada Montalbán planteja al seu esborrany de sentència un escenari que, a la pràctica, deixa la condemna pels ERO en pràcticament res, després de la decisió dictada sobre la prevaricació la setmana passada. La cort de garanties ja va emparar parcialment l'exministra i exconsellera andalusa, Magdalena Álvarez, per la seva condemna als ERO i va ordenar a l'Audiència de Sevilla redactar una nova sentència que rebaixi considerablement els nou anys d'inhabilitació per prevaricació. Amb la malversació, l'esborrany proposa anul·lar completament aquest delicte i no tornar les actuacions a l'Audiència, per la qual cosa si aquest criteri s'aplica s'obre la porta a perdonar aquest delicte en tots els condemnats per malversacióEl Mundo s'ha posat en contacte amb un sector del Tribunal Constitucional, dividit entre progressistes i conservadors, i on, recorda, "des de fa un any i mig la majoria de magistrats de sensibilitat d'esquerres s'imposa sistemàticament a la minoria conservadora".

El titular que escull el diari és el següent: "Magistrats del TC alerten de l''amnistia encoberta' pels ERO". El sector conservador del TC és molt contrari a perdonar la malversació i assegura que "és la primera vegada que el Tribunal entra a rebaixar un cas de corrupció. El missatge que s'envia és que cap polític dels nostres no quedarà desprotegit". "És una amnistia encoberta", afegeix. Per a un sector del TC el cas dels ERO és comparable al dels independentistes que es podran beneficiar de la llei d'amnistia. D'una manera molt similar s'expressa El País, que indica que "Griñán i el seu número dos, a un pas de ser exculpats de malversació". El rotatiu explica que el TC està a un pas de donar empara Martínez Aguayo i que això podria establir un criteri que beneficiaria l'expresident andalús del PSOE José Antonio Griñán Martínez. A qui tampoc agrada aquesta maniobra del TC és a l'ABC, que assegura que aquesta maniobra "proposa anul·lar i reescriure la sentència del Tribunal Suprem que va confirmar que els càrrecs del PSOE van provocar un forat a les arques públiques andaluses de 680 milions d'euros".

Per la seva banda, La Razón recorda que fa més de 2.000 dies que està bloquejat el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), però que ara hi ha sensació d'optimisme al PSOE. "L'acord és a prop. L'ambient que s'està generant és, almenys, de crear les condicions proclius. La prudència és total, perquè no és la primera vegada que el pacte està lligat i descarrila per qüestions d'oportunitat política. O més aviat d'inoportunitat", adverteix el diari. Finalment, La Vanguardia també és optimista i indica que "el PSOE acaricia un pacte imminent amb el PP per desbloquejar el CGPJ". El curs de les negociacions per intentar desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) podria haver fet un gir positiu en les últimes hores i, tot i que Moncloa i Ferraz no donen res per fet, ni de bon tros "en atenció als precedents d'altres acords per renovar l'òrgan de govern dels jutges que van saltar pels aires a l'últim minut, quan ja estava tot preparat fins i tot per l'escenificació del pacte". Ara bé, hi ha optimisme aquesta vegada. Fem també un cop d'ull a la resta de portades d'aquest dimarts:

El Mundo
El Mundo
El País
El País
ABC
ABC
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
El periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!