La llei d'amnistia que l'independentisme català i el PSOE estan tancant comprendrà tots els fets relacionats d'alguna forma amb el procés des del 2012  —no el 2013— fins al 2023, segons ha explicat aquest divendres el secretari general de Junts i signant de l'acord, Jordi Turull, en una entrevista a RAC1. D'aquesta forma, s'inclouran causes "a càrrecs de segona o tercera fila, com funcionaris de la Generalitat", que hagin estat encausats amb un sentit retroactiu si els jutges han vist vinculació al procés en fets anteriors al 9-N. Turull ho ha exemplificat amb causes al Tribunal de Comptes contra funcionaris del Departament d'Exteriors per haver fet viatges l'estranger per inaugurar empreses catalanes el 2012, per la qual cosa alguns jutges han vinculat aquestes despeses a la "malversació" del procés.

En aquest sentit, Jordi Turull ha demanat que l'amnistia es pensi en marc de fets, no de noms. "Això és el marc mental dels indults", ha assenyalat, alhora que ha evitat contestar sobre si aquesta llei inclou Laura Borràs. "Una amnistia va de fets, de la persecució que ha patit el moviment independentista. Nosaltres no hem parlat de noms ni ho plantegen en termes de noms", ha conclòs. Una llei, explica, que està "molt, molt avançada" i només falta "acabar de fer comprovacions". 

Preguntat sobre quan podrà tornar a Catalunya el president Carles Puigdemont, Turull ha afirmat que no se sap i que no es pot especular: "Estem centrats ara a fer una llei d'amnistia amb ull de cirurgià, perquè una cúpula judicial desbocada es dedica a intimidar el poder legislatiu", ha assenyalat el líder juntaire. En aquest sentit, Turull ha denunciat que és "inaudit" que sense que hi hagi ja una llei, els jutges demanin explicacions i es vegin pronunciaments en contra. "S'ha de fer jurídicament molt bé, perquè el poder judicial pot agafar la seva voluntat i fer les seves interpretacions".

Verificació de "dues o tres persones i institucions", reunions mensuals i Puigdemont present

Quant al "mecanisme de verificació" que també inclou l'acord entre el PSOE i Junts, Turull ha explicat que no es tracta d'una sola persona, sinó que ja s'ha acordat —tot i que encara no diran res més— dues o tres persones, tant institucions com a títol individual, una de les quals serà portaveu i serà l'únic nom que es farà públic. La primera reunió de negociació amb aquest mecanisme, ha assegurat Turull, serà abans d'acabar aquest novembre, i Puigdemont assistirà, de forma que serà a Brussel·les o en una altra ciutat europea. 

Sobre aquestes reunions, Turull ha explicat que s'ha acordat, tot i que encara no signat, que siguin reunions mensuals i que es farà una calendarització de compliments i avenç en els temes que es parlin. "I el verificador ha de fer acompanyament i medicació, de forma que si ens quedem encallats, amb perspectiva i experiència en resolució de conflictes polítics, proposin solucions", ha explicat Turull. I avisa al PSOE: "O s'avança, o ens desvinculem de l'estabilitat parlamentària". 

L'objectiu, l'autodeterminació

"El tema gros és concretar l'exercici del dret a l'autodeterminació i la resolució del conflicte polític entre Catalunya i Espanya", ha recordat Turull, tot just assenyalant que ho explicita l'acord polític amb el PSOE i que ara es mirarà què es pot treure del suport als pressupostos de l'any vinent, i recordant aspectes com la llengua, la presència de Catalunya en els organismes internacionals, el "reconeixement nacional de Catalunya", finançament i l'"espoli fiscal". Els punts de negociació, diu Turull, seran basats en les resolucions del Parlament de Catalunya. "L'acord que hem signat és molt honest, estem a distàncies monumentals", ha conclòs.