A un any de la celebració del referèndum de l’1-O, Amnistia Internacional ha insistit que la fiscal general de l’Estat obstrueix la investigació de diversos casos d'ús excessiu de la força per part de membres de la policia espanyola i la Guàrdia Civil comesos durant l'1 d'octubre de 2017 a Catalunya.
“Un any després, encara queda molt camí per recórrer en la investigació dels abusos policials”, ha assegurat Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional a Espanya, que ha afegit que “els passos positius que s'han donat continuen depenent de les víctimes i dels jutjats a càrrec de les investigacions, sense que la Fiscalia hagi assumit el rol actiu que li correspon en la investigació”.
L’organització ja va denunciar, el passat 10 de maig de 2018 i per mitjà d’un informe en el qual analitzava la rendició de comptes pels casos d'ús excessiu de la força produïts durant l'1 d'octubre, que la fiscalia, així com el ministeri de l’interior, encapçalat en aquell moment per Juan Ignacio Zoido, obstruïa la investigació dels abusos policials, centrant-se en tres casos, el de Roger Español, que va perdre un ull per tret de pilota de goma de la policia -i que, a més, ha estat imputat per la seva intervenció durant l’1-O-; el d’Alejandra Rayas -que va ser agredida per un agent de la policia davant l’Escola Mediterrània de Barcelona- i els fets d’Aiguaviva, on la policia va carregar amb especial duresa.
En aquest informe, l'organització va analitzar les investigacions judicials pels casos greus documentats per l'organització, i formulava recomanacions al Ministeri de l'Interior i al Ministeri Fiscal amb l'objectiu que es realitzessin investigacions efectives sobre els casos d'ús excessiu de la força. L'organització també va demanar que es garantís que les víctimes de violacions de drets humans comeses per la policia el dia 1 d'octubre rebien reparació immediata i adequada, incloent indemnització, sense que aquesta reparació depengués de la condemna penal dels agents individuals implicats o del fet que les víctimes presentessin una demanda civil en els tribunals. De tot això, a pocs dies del primer aniversari, no s’ha fet gairebé res.
Manca d’impuls de la fiscalia
Amnistia Internacional ja ha mostrat la seva preocupació per la manca d'impuls processal per part de la Fiscalia en relació amb la investigació d'altres casos d'ús excessiu de la força per part d'agents de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat en el passat; i ara observa amb preocupació que aquesta pauta es repeteix també en relació a l'ús excessiu de la força i ús inadequat de material antidisturbis per part de les forces de seguretat l'1 d'octubre. «Aquesta situació ha de canviar radicalment. Si hi ha veritable voluntat d'aclarir els fets, la Fiscalia ha d'assumir un rol actiu en els procediments judicials en curs».
D'altra banda, el Ministeri de l'Interior, en termes generals, està col·laborant amb els jutjats d'instrucció, tot i que falta aportar informació rellevant. “És obligació del Ministeri de l'Interior mantenir una col·laboració ferma amb els tribunals encarregats d'investigar l'ús excessiu de la força per part de membres de les forces de seguretat l'1 d'octubre, sense dilacions indegudes i amb tot el detall disponible que permeti l'aclariment dels fets”, insisteix Beltrán. A més, l'organització continua sense tenir coneixement que el Ministeri de l'Interior hagi obert investigacions internes sobre aquests fets, cosa que hauria de fer per determinar la responsabilitat institucional i identificar quines són les mesures disciplinàries, administratives o d'un altre caire que s'han de prendre per garantir que aquestes violacions de drets humans no es repeteixin.
"Qualsevol operatiu policial de control de manifestacions en el qual s'hagi recorregut a la força ha de ser objecte de revisió, tant mitjançant investigacions judicials, quan s'hagin produït actes de violència o persones hagin resultat ferides, com internes, amb l’objectiu d’establir la responsabilitat tant dels agents que hi han participat com dels diferents nivells de l'estructura de comandament”, recorda Beltrán.
D'altra banda,el jutjat d'instrucció encarregat de la investigació dels operatius desplegats a Barcelona l'1-O ha arxivat un nombre important de denúncies. En alguns d'aquests casos, les investigacions s'han tancat per la manca de material audiovisual, la qual cosa, segons el parer del jutge, impedia valorar l'actuació policial o identificar els agents responsables. En altres casos, i malgrat reconèixer-se l'existència de fets possiblement constitutius d'ús excessiu de la força, s'han tancat per la impossibilitat d'identificar els agents. Finalment, algunes denúncies han estat arxivades per considerar el jutge que l'ús de la força havia estat proporcionat.