L'espionatge cibernètic s'ha convertit en la nova arma per combatre la dissidència. Milers de dirigents mundials, figures polítiques, activistes de drets humans i periodistes de desenes de països han estat víctimes de Pegasus, el programari de vigilància de l'empresa israeliana NSO Group que, entre d'altres, s'ha usat per controlar els moviments de diversos líders independentistes catalans.
Una investigació promoguda per una ONG de mitjans de comunicació ha aportat noves dades que revelen "abusos sistemàtics i violacions de drets humans generalitzades". Amnistia Internacional, que és qui aporta el suport tècnic per arribar al fons de la trama, denuncia en un comunicat que "l'absoluta manca de regulació" existent "ha donat lloc a una espècie de salvatge Oest d'atacs i abusos generalitzats contra activistes i periodistes". Són declaracions d'Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional.
Per això, l'organització exigeix que "fins que aquesta empresa i la indústria en el seu conjunt puguin demostrar que són capaços de respectar els drets humans, s'ha de suspendre amb caràcter immediat l'exportació, venda, transferència i ús de tecnologia de vigilància".
Les excuses falses de l'empresa NSO
Al centre d'aquesta investigació es troba el programari espia Pegasus de NSO Group que, una vegada instal·lat al telèfon de les víctimes, proporciona a l'atacant ple accés als missatges, correus electrònics, elements multimèdia, micròfon, càmera, trucades i contactes del telèfon.
L'empresa en qüestió ha negat les denúncies, però Amnistia Internacional considera que no és més que una excusa falsa. "NSO Group no ha pres les mesures adequades per posar fi a l'ús de les seves eines per a la vigilància selectiva i il·legítima d'activistes i periodistes, tot i que sabia, o hauria hagut de saber, que s'estava produint".
El tècnic del Laboratori sobre Seguretat d'Amnistia Internacional és contundent en les seves conclusions. "NSO afirma que el seu programari espia és indetectable i només s'utilitza en investigacions penals legítimes. Ara proporcionem proves irrefutables que es tracta d'una falsedat absurda", assegura Etienne Maynier.
Una indústria fora de control
L'ONG constata que la falta de regulació en aquesta matèria ha estat una autopista sense peatges per a Pegasus. Amb les noves dades que publicaran la setmana vinent confien que els governs es convencin de la necessitat de reformar "una indústria de la vigilància que està fora de control".