L'organització humanitària Amnistia Internacional (AI) conclou que, un any després de les revelacions sobre el Projecte Pegasus, segueix sense acordar-se la suspensió global de la venda de programes espia, de manera que el sector de la vigilància continua operant sense control, com ha passat l'últim any amb atacs individuals a Espanya. En un comunicat, l'organització no governamental assenyala que aquest projecte va posar en evidència com governs de tot el món estaven utilitzant el programa espia Pegasus, de l'empresa NSO Group, per vigilar de manera il·legítima activistes de drets humans, líders polítics, periodistes i professionals del dret.
Ineficaç resposta
El passat 26 de maig, aquesta organització no governamental ja va ser molt crítica amb el govern de Pedro Sánchez titllant "d'escàndol" el programari espia Pegasus i que "posava de manifest el risc que els serveis d'intel·ligència actuïn amb total impunitat". I ara, denuncia la falta d'acció i resposta per evitar tornar a viure aquesta mena d'episodis en matèria de ciberseguretat, però també de dret a la privacitat de les persones en un país democràtic. Amnistia Internacional destaca que "la vigilància selectiva de defensors dels drets humans i de societat civil és un instrument de repressió". Així doncs, en l'actualitat, hi ha investigacions obertes i causes judicials contra NSO Group pendents de resolució a Espanya, però també a França, l'Índia, Mèxic i Polònia. Al març, el Parlament Europeu va crear un comitè per investigar l'ús de Pegasus i altres programes d'espionatge a la Unió Europea que, de moment, ha quedat en paper mullat.
"Les persones atacades tenen dret a un recurs efectiu"
"Cal oposar-se a qualsevol maniobra d'NSO Group per modificar el seu model empresarial amb la finalitat d'eludir la rendició de comptes. Tot el sector de la vigilància ha quedat incapacitat i necessita una reforma urgent", afirma la directora adjunta d'Amnesty Tech Danna Ingleton. Amnistia Internacional també subratlla que, segons el dret internacional, els estats tenen l'obligació no només de respectar els drets humans, sinó també de protegir-los d'abusos de tercers, incloses les empreses privades. També reivindica el dret d'aquestes víctimes a prendre mesures. "Tota persona que hagi estat atacada amb el programa espia de NSO Group té dret a un recurs efectiu. La manca de mesures de calat per part dels governs de tot el món suposa un insult per als que han patit físicament o psicològicament a causa dels atacs d'aquest invasiu programari”. Així doncs, en virtut del dret internacional, els Estats tenen l'obligació vinculant no només de respectar els drets humans, sinó també de protegir-los davant d'abusos de tercers, incloses les empreses privades, afegeix Amnistia.