Amnistia Internacional ha instat aquest dilluns Bèlgica a "garantir que compleix les seves obligacions en matèria de drets humans" i "no facilitar l'entrega de Valtònyc a Espanya". En un comunicat, l'ONG pels drets humans recorda que el Constitucional belga s'ha de pronunciar sobre si la llei belga del segle XIX que tipifica com a delicte les injúries al rei s'ajusta a la normativa del país i al dret internacional, una decisió que afectarà el cas de l'euroordre de Miquel Arenas Beltran, el raper Valtònyc.
Amnistia reclama al Parlament belga i a l'espanyol que "harmonitzin" les seves lleis amb la normativa internacional i suprimeixin les normes que penalitzen les injúries a la corona.
"Restricció il·lícita de la llibertat d'expressió"
En el seu comunicat, Amnistia assegura que les lleis que penalitzen les injúries a la monarquia "constitueixen una restricció il·lícita del dret a la llibertat d'expressió".
"Bèlgica i Espanya han d'harmonitzar la seva legislació penal amb les normes internacionals de drets humans i suprimir les disposicions que restringeixen de forma desproporcionada la llibertat d'expressió al dotar d'una protecció especial a les crítiques el rei i altres figures públiques", defensa Amnistia.
En aquest sentit, l'ONG recorda que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha assegurat "en repetides ocasions" que "dotar els caps d'estat d'un règim jurídic especial que els sostregui de les crítiques només a causa de la seva funció o règim jurídic, sense tenir en compte si la crítica està justificada" impedeix la llibertat d'expressió sense contemplar cap "necessitat social imperiosa".
Amnistia demana retirar l'euroordre
Així mateix, Amnistia exigeix a Espanya que retiri l'euroordre contra Valtònyc i a suprimir del Codi Penal els delictes d'enaltiment al terrorisme i injúries a la Corona.
El cas del raper mallorquí Valtònyc està a punt de tombar la llei de protecció de la monarquia de Bèlgica, que data de l'any 1847 i que estableix penes de presó en cas d'injúries al monarca, segons informava el diari belga Knack aquest divendres. El problema ha aparegut perquè a Bèlgica gairebé mai s'ha aplicat aquesta norma i ara es troba que amb la defensa que han fet els tribunals belgues de la llibertat d'expressió en el cas Valtònyc seguint la legislació europea, s'ha entrat en contradicció amb "aquesta relíquia de l'Antic Règim".
El conflicte el resoldrà el Tribunal Constitucional belga a petició dels advocats de Valtònyc, i la seva decisió no derogarà formalment la llei, sinó que obligarà tots els tribunals del país a actuar sota el nou criteri.