La preocupació va molt més enllà d'algunes formacions polítiques. Aquest dilluns, ha estat Amnistia Internacional qui ha fet pública una carta enviada al ministre de Justícia, Juan Carlos Campo. L'objectiu: reclamar-li que impulsi una reforma del Codi Penal que "enforteixi" la llibertat d'expressió, fent referència als delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona o ofensa als sentiments religiosos, que "restringeixen de forma innecessària i desproporcionada" la llibertat d'expressió. Però la missiva també posa el focus en altres aspectes, com el delicte de sedició amb el qual van ser condemnats els presos polítics independentistes.
La carta d'Amnistia Internacional posa un èmfasi especial en l'article 578 del Codi Penal, que ha estat fet servir, entre altres, contra el raper Pablo Hasél. És el que regula l'enaltiment del terrorisme i, segons Amnistia, s'ha utilitzat per a "reprimir les expressions de caire polític, sobretot a les xarxes, i a la comunitat artística del país". Segons denuncien, fins a 75 persones han estat condemnades a presó o inhabilitades per enaltiment del terrorisme en els darrers cinc anys a Espanya. L'empresonament del cantant lleidatà "demostra que aquest article continua sent una amenaça real a la llibertat d'expressió". En aquest sentit, sostenen que "ningú no hauria de ser processat penalment només per dir, piular o cantar alguna cosa que pugui ser desagradable o escandalosa, si no constitueix una incitació directa a la violència amb una probabilitat raonable de dur-se a terme i quan existeixi una relació causal clara entre la declaració i el delicte".
L'organització de drets humans també qüestiona la penalització de les injúries a la Corona, a personalitats públiques, a les Forces Armades o a bandera i símbols. En aquesta línia, defensen que aquestes persones i institucions haurien de "tolerar més les crítiques" justament pel seu rol. I recorden com Espanya ha estat condemnada fins a tres vegades pel Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per les sentències penals per injúries a figures públiques i institucions. Amnistia demana la derogació dels articles 490.3 i 491.1 del Codi Penal, que fa referència a aquests supòsits. També la derogació de l'article que fa referència a l'ofensa als sentiments religiosos.
Finalment, Amnistia Internacional també expressa la seva preocupació per altres aspectes del Codi Penal, com és el cas del delicte de sedició o dels delictes contra la llibertat i la identitat sexual. La carta de l'organització de drets humans ha rebut resposta del Ministeri de Justícia, que manifesta la seva voluntat d'emprendre la reforma de la legislació. No obstant això, lamenten des d'Amnistia, "encara no han concretat els canvis específics en el seu articulat".