Amnistia Internacional elabora un decàleg amb les recomanacions que el govern espanyol hauria de tenir en compte per evitar repetir un altre espionatge orquestrat pel mateix CNI que l'entitat considera totalment un abús i per això, conclou que el centre nacional d'intel·ligència de l'Estat no dona prou garanties actualment per complir amb la norma que eviti atemptar contra els drets humans.
"No poden posar en perill el dret a la privacitat"
"Cal revisar les normes que regulen el CNI per establir límits a les intervencions de les comunicacions, per no posar en perill el dret a la privacitat i a la llibertat d'expressió i associació; així com canviar radicalment la Llei de Secrets Oficials, perquè els abusos no puguin emparar-se en la consideració de secret", conclou Amnistia.
D'altra banda, tampoc covencen les explicacions del president espanyol, Pedro Sánchez, que ha excusat l'espionatge del CatalanGate per mantenir, segons ell, l'ordre constitucional: "La benvinguda a la promesa del president del govern espanyol a canviar la Llei de Secrets Oficials contrasta amb el fet que després d'anys de debat i immobilitat, es necessita, de forma immediata passar de les paraules a l'acció", afegeix aquesta institució.
Així doncs, les "deu mesures inclouen la necessitat d'una investigació exhaustiva, independent i eficaç sobre els fets i la col·laboració activa amb els processos judicials actuals o futurs sobre aquest cas; el reconeixement de l'ús de Pegasus a Espanya i el compromís del Govern de suspendre l'ús d'aquests instruments de vigilància fins que s'instauri un marc regulador adequat i respectuós amb els drets humans; la promoció de canvis legals urgents que augmentin el control judicial en les investigacions del CNI i la defensa de les persones investigades, així com la modificació de la Llei de Secrets Oficials perquè els possibles abusos i violacions dels drets humans no puguin emparar-se sota la consideració de secret".
Amnistia Internacional recau tota la responsabilitat en el CNI: "La impunitat d'aquesta vigilància massiva, a més posa de manifest un cop més la necessitat d'augmentar el control i les garanties legals en les operacions de vigilància". I denuncia, de forma indirecta, que amb un control per part del Defensor del Pueblo, no n'hi ha prou: "Cal un control judicial més fort durant tot el procés de la investigació del CNI o incloent també el relatiu a l'emmagatzematge de la informació obtinguda després de la investigació, amb sistemes sòlids i independents de supervisió, i així evitar actuacions arbitràries o abusives. A més, s'ha d'assegurar que la normativa que regula el CNI i la seva actuació són d'acord als estàndards internacionals de drets humans".
El pes d'Amnistia
Amnistia Internacional és una organització global i independent de més de 10 milions de persones que té com a objectiu "actuar contra la injustícia defensant els drets humans a tot el món". Ja en el judici del procés i els presos polítics catalans també va alertar de la falta democràtica de totes les derivades i l'empresonament dels líders independentistes catalans.