Amnistia Internacional ha denunciat les pràctiques violentes de l'Exèrcit i els cossos de seguretat a Ceuta. Segons l'entitat s'ha "infligit violència" contra les més de 8.000 persones que han entrat de forma irregular des de Marroc. L'ONG també critica l'actitud dels dos governs, els quals considera que estan fent servir els migrants com "peons en un joc polític", segons informa l'ACN.
L'organització reclama que s'obri una investigació davant del presumpte ús de la violència per part dels cossos de seguretat. Virgínia Álvarez, responsable de Política Interior i investigadora d'Amnistia Internacional Espanya, ha declarat: "No podem acceptar que les forces espanyoles estiguin apallissant la gent, adolescents inclosos. Encara que els funcionaris de fronteres sí que van proporcionar assistència d'emergència, els abusos són intolerables".
Crítica a Europa
Amnistia acusa la Unió Europea de donar suport a les males pràctiques espanyoles. "Els dirigents europeus es van apressar a donar suport a Espanya i dir que les fronteres espanyoles són fronteres de la UE. Per aquesta regla de tres, els abusos espanyols són també abusos de la UE", recullen a la seva web.
L'ONG exigeix als dirigents europeus que deixin de mirar a una altra banda davant de les evidències d'abusos comesos a totes les fronteres de la Unió Europea.
Antecedents d'abús
L'organització ha assenyalat el passat d'abusos policials a la frontera que penja sobre Marroc i Espanya. L'Estat marroquí compta amb un llarg historial vulnerant els drets dels sol·licitants d'asil i les persones migrades. A més, Amnistia considera que l'actitud negligent a la frontera de les autoritats marroquines és una represàlia pel tractament mèdic que un líder del Front Polisario va rebre a l'Estat espanyol.
Les negligències en la gestió fronterera no es limiten al costat marroquí. L'ONG ha recordat que Espanya ha retornat al Marroc prop de 5.000 persones de manera forçosa i sense garanties, les anomenades "devolucions en calent". Álvarez ha remarcat que "són il·legals i impedeix a aquestes persones exercir el seu dret a una avaluació justa i individualitzada de la seva sol·licitud d'asil".