El cap del Laboratori de Seguretat Tecnològica d'Amnistia Internacional, Dooncha Ó Cearbhail, ha comparegut davant la comissió d'investigació del Parlament sobre l'espionatge a desenes d'independentistes amb els programes Pegasus. En el marc d'aquesta compareixença, Ó Cearbhail ha defensat que s'ha de prohibir l'ús de les eines d'espionatge com Pegasus, que permeten l'accés il·limitat a dispositius aliens i que no es poden auditar independentment. Justament, des d'Amnistia Internacional consideren que aquest darrer factor fa que aquests programes mai puguin ser "proporcionals ni legals" sota els estàndards dels drets humans.
Ó Cearbhail ha insistit que des del Laboratori de Seguretat Tecnològica d'Amnistia Internacional cataloguen les eines com Pegasus com una eina d'espionatge extremadament invasiva, perquè, a més d'aconseguir accés total al contingut del dispositiu fins al punt de permetre enregistrar des de la càmera i micròfon del mòbil per aconseguir informació en temps real, el programa permet accedir a tota la història del dispositiu, fins i tot deu anys enrere, segons recull EFE.
Aquestes qualitats extremadament invasives diferencien els programaris com Pegasus d'altres eines d'espionatge tradicional com ara les escoltes telefòniques, segons ha subratllat Ó Cearbhail. Des d'Amnistia Internacional destaquen que un dels factors que fan que aquestes eines siguin incompatibles amb els drets humans és l'alt risc d'ús indiscriminat i massiu. Ó Cearbhail ha explicat que, basant-se en l'experiència observada en altres països, és probable que un govern pugui fer inicialment un ús legítim del programa, però acabi fent-lo servir més àmpliament per espiar persones com ara opositors o activistes.
Amnistia Internacional i la llei europea d'intel·ligència artificial
Amnistia Internacional fa un seguiment de l'ús abusiu de la tecnologia o dels casos en què pot acabar sent un abús. Recentment, han apuntat a la nova llei d'intel·ligència artificial (IA) aprovada per la Unió Europea, ja que juntament amb altres entitats consideren que pot obrir escletxes a l'ús indegut d'aquestes eines. Des d'Amnistia Internacional sostenen: "La llei d'IA només ofereix proteccions limitades a les persones afectades i marginades. No prohibeix l'ús imprudent i l'exportació de tecnologies d'IA draconianes, alhora que no garanteix la igualtat de protecció als migrants, refugiats i sol·licitants d'asil. De la mateixa manera, no disposa de disposicions adequades de responsabilitat i transparència, que probablement agreujaran els abusos dels drets humans". Per altra banda, des de la UE se celebra l'acord i l'aprovació de la llei, la qual es pretén que sigui un model a seguir en la regulació de la IA en altres estats.