Amnistia Internacional ha defensat que les mobilitzacions del Tsunami Democràtic després de la sentència de l'1-O "no són terrorisme". Amnistia ho ha dit a través d'un comunicat, coincidint aquest dimecres amb la declaració a distància davant l'Audiència Nacional de la dirigent d'ERC Marta Molina. Segons l'organització, els càrrecs de terrorisme contra els investigats "en restringeixen la llibertat d'expressió i penalitzen indegudament la desobediència civil". L'organització ha demanat la retirada immediata dels càrrecs de terrorisme per a totes les persones i ha asseverat que els fets investigats no assoleixen el llindar que els estàndards internacionals estableixen per considerar-los terroristes.
Les mobilitzacions de Tsunami Democràtic no són terrorisme segons @AmnistiaCAT @amnistiaespana. La investigació per delictes de terrorisme de l’Audiència Nacional restringeix dret a la protesta, llibertat d’expressió i d’informació, i criminalitza la desobediència civil.
— Amnistia Internacional Catalunya (@AmnistiaCAT) May 22, 2024
Petició al Congrés
Amnistia considera que la Fiscalia ha de continuar insistint en el fet que aquestes accions no siguin investigades com a delictes de terrorisme. A més, ha afirmat que el Congrés ha d'aprofitar l'actual tramitació de la reforma del Codi Penal per garantir que només siguin tipificats com a terrorisme els actes que coincideixin amb la definició proporcionada per les Nacions Unides. En aquest sentit, s'han de complir tres requisits: intencionalitat de provocar mort, ferits greus o tenir ostatges; propòsit d'atemorir o intimidar la població o obligar un govern o una organització internacional a fer un acte o abstenir-se de fer-lo, i cometre delictes definitius en convencions i protocols internacionals.
Ha insistit que res d'això no passa a les activitats fetes pel Tsunami Democràtic. Per Amnistia Internacional, actualment hi ha una definició dels delictes de terrorisme "vaga i excessivament àmplia" al codi penal espanyol. Per això n'ha exigit la reforma urgent i l'adequació a estàndards internacionals.
García-Castellón interroga Marta Molina
El magistrat de l’Audiència Nacional que instrueix el cas Tsunami Democràtic, Manuel García-Castellón, té previst interrogar aquest dimecres al matí a distància la dirigent d’ERC Marta Molina. Molina intervindrà des de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i per videoconferència amb l’Audiència. Els altres vuit investigats en aquesta peça, entre els quals hi ha la secretària general d’ERC, Marta Rovira, podrien declarar més endavant, ja que han al·legat incompatibilitat d’agendes dels seus advocats, volen declarar des de l’exili o demanen ser citats correctament als seus domicilis a l’estranger. Tal com ha indicat Òmnium Cultural en un missatge a X aquest dimecres al matí, el directiu de l'entitat Oleguer Serra "no acudirà a declarar perquè aquest procés judicial forma part d'una operació política per boicotejar la llei d'amnistia i continuar perseguint l’independentisme".
Avui @oleguerserra, directiu d'Òmnium acusat de terrorisme, no acudirà a declarar perquè aquest procés judicial forma part d'una operació política per boicotejar la llei d'amnistia i seguir perseguint l’independentisme.
— Òmnium Cultural (@omnium) May 22, 2024
Protestar és un dret i ho farem tantes vegades com calgui. pic.twitter.com/SerbzSRRT2
El 13 de maig passat, es va conèixer la citació de García-Castellón als nou investigats: Marta Rovira, Oriol Soler, Xavier Vendrell, Marta Molina, Jesús Rodríguez, Jaume Cabaní, Oleguer Serra, Josep Lluís Alay i Josep Campmajó. El magistrat els permetia declarar per videoconferència, però des d’un jutjat de Barcelona.