Ni utilitzen el concepte 'presos polítics', ni consideren que els consellers empresonats, ni tampoc el president de l'ANC, Jordi Sànchez, ni el d'Òmnium, Jordi Cuixart, ho siguin. Amnistia Internacional ha deixat ben clar que, de moment, "no estem en posició d'emetre una opinió sobre la pertinència dels càrrecs presentats contra ells" perquè no tenen accés a l'expedient ni a la investigació judicial.
De fet, subratllen que no utilitzen el concepte 'presos polítics', sinó 'presos de consciència' i ho justifiquen sota l'argument que "no existeix una definició internacional". Ara bé, el canvi de paraules tampoc no serveix per creure que els vuit consellers empresonats i els Jordis ho siguin perquè "són acusats d'actuacions que poden constituir delicte" i, davant dels comentaris molestos dels usuaris per aquesta qüestió, s'emparen en el raonament que aquesta no és l'opinió de Catalunya o Espanya, sinó de tota l'organització internacional.
Amnistia Internacional no utilitza el concepte de «pres polític» perquè no existeix una definició internacional consensuada. Utilitzem l'expressió «pres de consciència» (2)
— Amnistia Catalunya (@AmnistiaCAT) 9 de novembre de 2017
No considerem els membres del Govern presos de consciència perquè són acusats d'actuacions que poden constituir delicte: la jutge ho investiga, hi té dret i ho hem de respectar (4)
— Amnistia Catalunya (@AmnistiaCAT) 9 de novembre de 2017
A parer de l'organització, "la jutgessa ho investiga, hi té dret i ho hem de respectar", però, això sí, també asseguren que, en relació amb els presidents de l'ANC i Òmnium, "les autoritats han de retirar els càrrecs de sedició contra els Jordis i posar fi al seu empresonament provisional".
Pel que fa als Jordis, seguim considerant que les autoritats han de retirar els càrrecs de sedició contra els Jordis i posar fi al seu empresonament provisional. Que surtin de la presó (i 7)
— Amnistia Catalunya (@AmnistiaCAT) 9 de novembre de 2017
Ara bé, en aquest punt no diuen res de l'executiu de Carles Puigdemont i s'excusen argumentant que "els membres del Govern són acusats de malversació de fons, per exemple" i consideren que, per tant, "la justícia pot investigar-ho".
No, aquí parlem del que no considerem delicte. Si són empresonats per algun d'aquests motius, són presos de consciència. Els membres del govern són acusats de malversació de fons, per exemple. La justícia pot investigar-ho.
— Amnistia Catalunya (@AmnistiaCAT) 9 de novembre de 2017
Mostrant molta prudència, Amnistia Internacional posa de relleu que si bé "rebutgem l'acusació de sedició, encara estem en fase preliminar, hem de veure de què són finalment acusats en el judici".
Rebutgem acusació de sedició però encara estem en fase preliminar, hem de veure de què són finalment acusats en el judici: hi ha uns fets que, segons un jutge, cal investigar i ho hem de respectar. No descartem que ho siguin, només diem que ara per ara no ho podem dir.
— Amnistia Catalunya (@AmnistiaCAT) 9 de novembre de 2017
De moment, doncs, caldrà esperar a veure què dicta la justícia espanyola per saber del cert quin és el posicionament d'Amnistia Internacional.