La situació dels presos polítics ha tornat aquest matí a les Nacions Unides. Amnistia Internacional ha reclamat a Espanya que es comprometi davant l'ONU a "reformar" el delicte de sedició, a través del qual l'organització considera que s'ha "restringit indegudament" la llibertat d'expressió de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Per la seva banda, Òmnium Cultural ha exigit a l'Estat l'amnistia per als dirigents empresonats.
Les dues organitzacions han denunciat l'empresonament "injust" de Sànchez i Cuixart en la sessió d'adopció de l'Examen Periòdic Universal d'Espanya pel Consell de Drets Humans de les Nacions Unides sobre el compliment de les obligacions en matèria de drets humans.
Alliberament dels presos
Òmnium Cultural, a través de la Xarxa Europea d'Igualtat Lingüística, ha reclamat a Espanya l'alliberament dels presos polítics i que es prenguin "mesures perquè es respecti la llibertat de reunió i d'assemblea pacífica".
"Espanya segueix restringint les llibertats. Molts no poden exercir els seus drets, com Jordi Cuixart", ha assegurat el representant de la Xarxa Europea d'Igualtat Lingüística, que també ha demanat que s'investiguin les "males conductes d'acció policial" durant el referèndum de l'1-O i les manifestacions contra la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar als líders independentistes.
Ús de la força
Per la seva banda, el representant d'Amnistia Internacional ha apuntat que "l'ús excessiu de la força" a Espanya continua sent un "motiu de preocupació". "Cal garantir una investigació efectiva dels abusos policials", ha dit el representant de l'organització, que també ha reclamat l'eliminació del delicte d'enaltiment del terrorisme.
No fa ni una setmana, coincidint amb els mil dies de presó de Jordi Cuixart, l'advocat suís del president d'Òmnium, Olivier Peter, va denunciar davant del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides que Espanya ignora sistemàticament les peticions de llibertat dels presos fetes per organismes internacionals i ONG com ara l'ONU o Amnistia Internacional.