Alberto Núñez Feijóo ha arribat aquest dimarts al Congrés dels Diputats amb les intencions clares: convertir el seu debat d’investidura en un cara a cara amb Pedro Sánchez sobre una llei d’amnistia. El president del govern espanyol li ha aixafat la guitarra. Davant del dubte sobre qui faria la rèplica al líder del PP per part del PSOE —el mateix Sánchez o el portaveu del grup parlamentari, Patxi López—, el president socialista ha optat per un cop d’efecte: virar el debat cap a una altra direcció, evitar haver de dir ni piu sobre l’amnistia i combatre el mantra del PP d’haver de deixar governar la llista més votada. No ha estat possible, però, evitar que la figura de Carles Puigdemont capitalitzés el debat d’investidura, i que pràcticament totes les intervencions hagin tingut com a eix central un pacte que acabi amb una llei que posi punt final a la persecució d'independentistes.
Ha estat la primera part del debat per votar Alberto Núñez Feijóo com a president del govern espanyol; una sessió que ha començat a les dotze del migdia, que ha acabat passades les nou del vespre, i que es reprendrà aquest dimecres a partir de les nou del matí. Serà llavors quan el líder del PP perdrà —si no hi ha cap sorpresa— la primera votació per entrar a la Moncloa. Divendres, 48 hores més tard, se celebrarà la segona votació, en la qual necessita majoria simple.
La imatge de la jornada d’aquest dimarts es resumeix en el moment que la presidenta de la cambra, Francina Armengol, ha convidat el diputat del PSOE Óscar Puente a pujar a la tribuna i fer la rèplica del seu grup parlamentari al discurs de Feijóo; amb les rialles de la bancada socialista i amb els crits irats dels diputats del PP, que han cridat "covard" al president espanyol. El moviment de Sánchez ha estat el següent: triar un diputat que el passat mes de juny va deixar de ser alcalde de Valladolid perquè, tot i haver guanyat les eleccions del 28-M, PP i Vox van signar un pacte de govern al municipi.
El president del govern espanyol ha matat, d’aquesta manera, dos pardals d’un sol tret. Ha aconseguit rebatre l’exigència de Feijóo de deixar governar la llista més votada el 23-J i, a més, ha aconseguit desviar el debat i esquivar d’aquesta manera un cara a cara en el qual Feijóo hagués atacat sense descans amb l’amnistia i amb la figura de Carles Puigdemont.
Feijóo ataca amb l’amnistia
Que l’arma més poderosa de Feijóo per guanyar el pols a Sánchez era l’amnistia i les seves trucades a Waterloo s’ha posat de manifest des del primer moment. El líder dels populars no ha trigat gaire més d’un minut a mencionar aquesta eventual llei des que ha pujat al faristol de l’hemicicle. Ha començat carregant contra Pedro Sánchez, com si es tractés d’un discurs de moció de censura, i ha assenyalat que el president espanyol viu captiu de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. “No ho faré perquè tinc principis, límits i paraula”, ha assenyalat sobre una amnistia, i ha apel·lat a la “integritat” del líder dels socialistes.
Feijóo enterra la promesa de la sedició amb un nou delicte: deslleialtat institucional
Al marge de l’amnistia, Feijóo acudia a la cambra baixa a sol·licitar la confiança per ser elegit com a president del govern espanyol i, en la intervenció inicial, ha llançat una bateria de propostes per convèncer més diputats dels 172 que ja té a la butxaca. La principal aportació del discurs ha estat renunciar a una de les seves propostes de la campanya electoral pel 23-J, que era recuperar el delicte de sedició. Contra tot pronòstic, ha proposat crear el delicte de deslleialtat constitucional, del qual no s’han donat més detalls, més enllà de constatar que té “l’esperit de la sedició”, segons han explicat fonts del PP. A més a més, s’ha compromès a endurir el delicte de malversació que el PSOE i ERC van atenuar en el marc de la reforma del Codi Penal.
Carles Puigdemont capitalitza el debat d’investidura de Feijóo
El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha sobrevolat el debat d’investidura en tot moment per obra i gràcia de Feijóo, que vol abatre les negociacions del PSOE, però fa servir el líder de Junts per Catalunya com a artefacte d’atac. Fins i tot en la resposta a Santiago Abascal, el dirigent gallec no s’ha estat d’assenyalar la relació entre Madrid i Waterloo: “Si Puigdemont diu no, vostè no serà president”, ha interpel·lat Feijóo al seu rival socialista. “El projecte polític hauria de ser derrotar el candidat a la investidura que guanya les eleccions, no presentar-se amb els vots de Puigdemont”, ha explicat Feijóo, que veu més que fet el pacte per l’amnistia.
De la mateixa manera, Feijóo s’ha contraposat a Sánchez i ha recordat que, si ell hagués volgut, també hauria pogut acceptar les condicions de Junts per ser president del govern espanyol. Ha dit que "té a l'abast els vots per ser president del govern espanyol", però que no accepta "pagar el preu que li demanen per ser-ho". Així, ha argumentat que Puigdemont li ha oferit "exactament el mateix" que a Pedro Sánchez. Amb les mencions que li ha fet Feijóo, Carles Puigdemont ha reivindicat el seu protagonisme des de la distància. En una piulada a X, el president a l’exili ha demanat a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, el torn de paraula en veure l’allau d’interpel·lacions que li han arribat des de Madrid. Però l'argument de Feijóo és fal·laç: signar un pacte amb Junts faria que perdés el suport de Vox.
Nogueras: "La independència és una qüestió de supervivència per a la nostra nació"
Quan ha estat el torn de Junts per Catalunya, Míriam Nogueras ha posat de manifest la dependència de la política espanyola amb la seva formació, i ha criticat que el discurs de Feijóo hagi estat "nítid": "Una y no cincuenta y una, y Puigdemont a prisión". Ha recordat, també, que "la independència és una qüestió de supervivència per a la nostra nació", a més de deixar clar que "hi pot haver vida intel·ligent fora d'Espanya". Així, Nogueras ha criticat Núñez Feijóo per presidir un partit "anticatalà", i ha recordat, per exemple, la croada anticatalanista que va fer el PP contra l'Estatut. La líder de Junts al Congrés ha sentenciat el seu discurs assegurant que "el poble català té dret a fer realitat de forma democràtica la decisió que va prendre en el referèndum de l'1-O", i ha assegurat que no hi ha "impediments legals" per celebrar el referèndum. "El que falta és voluntat política", ha afegit.
ERC situa Feijóo en el "passat" i exigeix un referèndum a més de l'amnistia
En termes similars s'ha expressat el líder d'Esquerra Republicana a Madrid, Gabriel Rufián, que ha carregat contra Feijóo per haver muntat "una mena de moció de censura" que evidencia que el líder popular "no és present ni futur, sinó passat". "Se li està posant cara de Pablo Casado i Albert Rivera, la cara d'algú que encara no entén el que està passant", li ha arribat a etzibar el líder de files republicanes al candidat a la investidura. Un cop Rufián ha descartat donar suport a Feijóo, ha decidit centrar la seva intervenció en "l'oportunitat històrica" que està en mans del PSOE: "Si la democràcia espanyola ha suportat que s'amnistiï a corruptes i colpistes de debò, per molt feble que sigui, també suportarà que s'amnistiï a demòcrates i activistes de debò". I ha enviat un missatge conjunt a Pedro Sánchez i Yolanda Díaz: "L'amnistia no és el final, és el retorn a la política". "O aquesta contempla una sortida perquè el poble de Catalunya voti el seu estatus polític o servirà de molt poc; una amnistia pels fets de l'1 d'octubre ha de posar les bases perquè hi hagi un nou 1-O", ha sentenciat.