L’amnistia no arriba als polítics i excàrrecs de Junts i ERC, ni als síndics de l’1-O i ara és el torn de la desena excàrrecs de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), investigats per unes despeses per l’1-O. El titular del jutjat d’instrucció 16 de Barcelona, que investiga una querella de la Fiscalia pels delictes de malversació de fons, frau i exacció il·legal, ha tornat a enviar la causa de l'ACM al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè les defenses dels investigats li han demanat que els apliqui la norma de l’oblit penal, i un d’ells és aforat a l’alt tribunal català: David Saldoni, president de l'ACM del gener del 2018 al setembre del 2019 i que ha tornat a ser elegit diputat per Junts al Parlament, en les eleccions del 12 de maig passat. El TSJC ja va descartar, el febrer passat, investigar a Saldoni i va retornar la causa al magistrat de Barcelona, al qual va requerir que investigués més i que argumentés millor els incidís contra el juntaire, ja que l’alt tribunal no veia cap fet delictiu. Aquest conflicte de competència entre jutjat i tribunal provoca que ara per ara l’aplicació de l’amnistia també quedi bloquejada per a aquests càrrecs de l’ens municipalista, on també està l’exconseller Miquel Buch, amnistiat pel cas de l'escorta  al president a l'exili, Carles Puigdemont.

En concret, la Fiscalia els acusa d'haver finançat el viatge de batlles el novembre del 2017 a Brussel·les —on es va fer un acte de denúncia per "la persecució judicial al Govern"— i altres despeses per al procés, que sumen uns 727.946 euros. Després de la primera negativa del TSJC, el magistrat va citar a declarar els investigats,  però es va suspendre, i al final es va aprovar la llei d’amnistia, el juny passat. Els advocats defensors Judit Gené i Rafael Entrena ja van criticar  que aquesta causa va ser tota investigada des de la Fiscalia i al jutjat no s’ha fet res, a més d’insistir que els fets no són delictius.

Segon rebuig de la Fiscalia

El TSJC ha preguntat a la Fiscalia Superior de Catalunya sobre el retorn de la causa de l’ACM i l’informe del tinent  fiscal Pedro Ariche ha estat clar i contundent: cal tornar-lo a rebutjar, segons han informat ElNacional.cat fonts fiscalsEn concret, el fiscal exposa que el magistrat de Barcelona Jaime Conejo hauria d’haver de fer una exposició raonada amb els fets imputables a l’aforat, és  dir a David Saldoni. Precisa que no consta quins són els indicis del delicte, suposadament comès, i que  el jutge  es limita a dir que Saldoni fou vicepresident i després president de l’ACM, i que va fer tres viatges que va pagar l'entitat. I per això, el fiscal conclou que cal retornar el cas  novament al jutge instructor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!