L’amnistia no arriba als polítics i excàrrecs de Junts i ERC, ni als síndics de l’1-O i ara és el torn de la desena excàrrecs de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), investigats per unes despeses per l’1-O. El titular del jutjat d’instrucció 16 de Barcelona, que investiga una querella de la Fiscalia pels delictes de malversació de fons, frau i exacció il·legal, ha tornat a enviar la causa de l'ACM al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè les defenses dels investigats li han demanat que els apliqui la norma de l’oblit penal, i  un d’ells és aforat a l’alt tribunal català: David Saldoni, president de l'ACM del gener del 2018 al setembre del 2019 i que ha tornat a ser elegit diputat per Junts al Parlament, en les eleccions del 12 de maig passat. Amb aquesta acció, el magistrat s'espolsa la responsabilitat d'analitzar si els aplica o no l'amnistia, com exigeix la llei.

El TSJC ja va descartar, el febrer passat, investigar a Saldoni i va retornar la causa al magistrat de Barcelona, al qual va requerir que investigués més i que argumentés millor els incidís contra el juntaire, ja que l’alt tribunal no veia cap fet delictiu. Aquest conflicte de competència entre jutjat i tribunal provoca que ara per ara l’aplicació de l’amnistia també quedi bloquejada per a aquests càrrecs de l’ens municipalista, on també està l’exconseller Miquel Buch, amnistiat pel cas de l'escorta  al president a l'exili, Carles Puigdemont.

Les despeses reclamades

En concret, la Fiscalia els acusa d'haver finançat el viatge de batlles el novembre del 2017 a Brussel·les —on es va fer un acte de denúncia per "la persecució judicial al Govern"— i altres despeses per al procés, que sumen uns 727.946 euros. Després de la primera negativa del TSJC, el magistrat va citar a declarar els investigats,  però es va suspendre, i al final es va aprovar la llei d’amnistia, el juny passat. Els advocats defensors Judit Gené i Rafael Entrena ja van criticar  que aquesta causa va ser tota investigada des de la Fiscalia i al jutjat no s’ha fet res, a més d’insistir que els fets no són delictius.

Segon rebuig de la Fiscalia

El TSJC ha preguntat a la Fiscalia Superior de Catalunya què s'ha de fer amb la causa de l’ACM i l’informe del tinent  fiscal Pedro Ariche ha estat clar i contundent: cal tornar-lo a rebutjar perquè el TSJC no li ha de fer la feina al jutge, segons han informat ElNacional.cat fonts fiscalsEn concret, el fiscal exposa que el magistrat de Barcelona Jaime Conejo hauria d’haver presentat una exposició raonada amb els fets imputables a David Saldoni. Precisa que no consta quins són els indicis del delicte suposadament comès pel diputat i que el jutge es limita a dir que Saldoni fou vicepresident i després president de l’ACM, i que va fer tres viatges que va pagar l'entitat. I per això, el fiscal conclou que cal retornar el cas  novament al jutge instructor.

Ara, el TSJC haurà de decidir si es queda el cas contra Saldoni i la resta d'investigats de l'ACM, tot i que ja va dir que no veia cap fet delictiu. Si l'alt tribunal català rebutja el cas, això suposarà que la causa torni al jutjat de Barcelona, fet que allargarà l'agonia als encausats. El magistrat podria arxivar el cas, com demanen les defenses per falta d'indicis, o aplicar-los l'amnistia, ja que van ser despeses relacionades amb l'1-O i ningú es va enriquir, com exigeix la llei.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!