La sessió de control al president de la Generalitat, Pere Aragonès, d'aquest dimecres s'ha contagiat d'un context marcat per l'acord que ERC i el PSOE ja han tancat per a la investidura, pel fet que els socialistes segueixen negociant amb Junts l'abast de l'amnistia i per la croada violenta dels ultres contra les seus del PSC i del PSOE arran d'aquests pactes. La dreta ha aprofitat les preguntes al president per atacar Salvador Illa i arremetre contra els socialistes per defensar l'amnistia, i això ha tensat el to en què ha transcorregut la sessió.

Un dels moments àlgids ha estat durant el torn d'Ignacio Garriga, el líder de Vox, que obertament ha admès que no faria cap pregunta, sinó que traslladaria una "advertència i exigència" a Aragonès: "Pagaran per l'amnistia mentre no tornin la llibertat, prosperitat i igualtat a Catalunya, no pararem de defensar-nos". De fet, aquest 'avís' l'ha traslladat, també, al PSC, Junts i els comuns —que Albiach ha respost amb una botifarra—. Garriga ha carregat contra els socialistes i els ha batejat com a "Partit Separatista de Catalunya": "Senyor Aragonès, vostè no és l'únic responsable de la ruïna i manca de llibertat que pateix Catalunya, comparteix agenda amb el PSC i, en aquestes circumstàncies, Catalunya està en perill". "Illa va criticar els indults i l'amnistia, els ha acabat defensant i ara promou saltar-se la Constitució. En uns mesos, promourà el referèndum? Ha traït milions de catalans", ha afirmat. L'extrema dreta també ha acusat Aragonès d'haver "permès la delinqüència i la degradació dels serveis públics i dels barris" i Ignacio Garriga ha asseverat que el president serà recordat per haver "protagonitzat la pitjor època de la història de Catalunya, una època de corrupció i de contínues il·legalitats".

La presidenta del Parlament, Anna Erra, ha intervingut després del discurs d'Ignacio Garriga per recordar-li que es tracta d'un "torn de preguntes" i li ha impedit un nou torn de rèplica perquè "no poden ser de proclames". El president Pere Aragonès ha criticat el discurs de Vox per estar basat en "mentides" i ha lamentat que s'hagin proferit "greus amenaces": "Si aquest discurs s'hagués produït fora, semblaria un discurs que anuncia un cop d'Estat".

L'objectiu posat contra l'amnistia i el PSC l'han compartit el Partit Popular i Ciutadans. Alejandro Fernández, el cap de files dels populars, ha sostingut que l'amnistia suposarà la "segona part d'un procés que ara també serà espanyol" i ha considerat que, "encara que no trencarà Espanya, la degradarà com va passar amb Catalunya i passaran per davant de les institucions, la convivència, l'economia i la seguretat jurídica". En aquest sentit, Fernández ha apuntat contra Salvador Illa: "Mai ningú no va mentir tant com vostè, és clavat a Pedro Sánchez, ara se sotmeten al Procés". "Ara estan superbs, però l'estat de dret i la democràcia guanyaran la partida, no se sortiran amb la seva", ha advertit el president del PP català. Per la seva banda, Carlos Carrizosa, líder de Ciutadans, ha afirmat que molts catalans "temen que torni la fractura social dels pitjors anys del Procés" amb l'amnistia i s'ha dirigit al PSC per expressar que, amb aquesta mesura, "només guanya la casta dels intocables, l'elit separatista, els delinqüents del CDR i els que roben en nom del Procés".

Illa afirma que els atacs a les seus del PSC "qüestionen el sistema de convivència"

Davant les intervencions del PP i Cs, Pere Aragonès ha defensat una amnistia "per a tothom i per deixar enrere la repressió". Contra els populars ha dit que "quan el Parlament va aprovar fa 18 anys una proposta de reforma d'Estatut o quan el 2012 el president Mas va portar una proposta en l'àmbit fiscal, vostès es van negar al diàleg". "Odien la diferència, cada vegada que la singularitat de Catalunya s'expressa en una proposta, es neguen a parlar-ne, i ara el que estem fent és arreglar el que vostès han contribuït a espatllar", ha afirmat el president.

Salvador Illa, durant la seva intervenció en la sessió de control al president / Foto: Carlos Baglietto.

En el seu torn de pregunta a Pere Aragonès, el cap de l'oposició, Salvador Illa, ha aprofitat per pronunciar-se davant les crítiques que ha rebut de la dreta i ha fet referència als atacs a les seus dels socialistes: "És compatible la defensa de qualsevol projecte polític amb el respecte i l'educació. Quan es traspassen certes línies, ens afecta a tots els que som aquí i qüestiona el nostre sistema de convivència". Illa ha retret que el PP no hagi condemnat aquests atacs: "Davant de certes situacions, tothom hauria de ser explícit en el suport". També s'hi ha referit Jéssica Albiach, la presidenta del grup parlamentari dels comuns, que ha afirmat que els ultres "no passaran" i que "malgrat el seu odi, violència i amenaces, Catalunya tindrà una amnistia i hi haurà un govern progressista". Albiach ha volgut traslladar el seu suport al PSC pels incidents d'aquests dies, un missatge que ha rebut els aplaudiments dels socialistes, ERC i Junts. També han manifestat el seu suport en les seves intervencions Josep Maria Jové i el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

 

Junts critica els "pedaços" per resoldre el dèficit fiscal

En l'acord d'investidura assolit entre el PSOE i Esquerra Republicana, s'inclou la condonació de part del deute del FLA, una quantia que arriba a 15.000 milions. Per aquest tema ha preguntat Albert Batet, president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, que ha recalcat que no volen "pedaços" davant de "problemes estructurals". "A aquests problemes calen solucions estructurals, algunes mesures no solucionen el dèficit fiscal ni el deute històric", ha traslladat Batet. El juntaire ha recordat les conclusions conjuntes que el seu partit va presentar amb ERC de la comissió d'estudi del deute històric de l'Estat amb Catalunya, que són "clares i nítides". El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha admès que "encara som lluny del que necessitem els catalans" per resoldre aquest dèficit, però que "tots els camins que permetin reduir-lo són positius". En aquest sentit, el republicà ha anunciat que centrarà el 2024 a aconseguir un "ampli acord" al Parlament perquè Catalunya recapti tots els impostos.

Albert Batet intervé al Parlament / Foto: Carlos Baglietto.

Encara en matèria econòmica, Salvador Illa ha volgut retreure al Govern els incompliments de l'acord pressupostari i ha denunciat que no estan satisfets amb l'executiu. En aquest context, ha lamentat algunes "actituds obstruccionistes" del Govern per complir-los, però Aragonès ha afirmat que hi ha una "evolució positiva" del compliment dels acords i que el seu executiu "complirà".

Finalment, la CUP també ha centrat la seva pregunta en l'amnistia i la diputada Laia Estrada ha afirmat que "el país no es pot permetre una amnistia sense autodeterminació". Per als cupaires, l'amnistia que s'està pactant suposa una "renúncia tàcita a la independència": "Vostès han negociat molles". Estrada ha sostingut que s'està veient una "Transició 2.0 que continua l'estratègia de desmobilització popular i el retorn a polítiques autonomistes". Els anticapitalistes creuen que només es pot exercir l'autodeterminació d'una única manera, que és al marge de la Constitució i sense acord amb l'Estat. Aragonès ha replicat que "en una negociació, mai es guanya 10 a 0", però que està "raonablement satisfet" per l'acord amb el PSOE. Sobre l'amnistia, el president s'ha mostrat "sorprès per l'opinió categòrica" de la CUP sobre el text d'una llei "que encara no ha estat publicat". En aquest sentit, el republicà ha defensat de nou "ser capaços entre tots d'acordar els termes d'un referèndum legítim, on tothom accepti els resultats i que aquest es pugui implementar".