Era una de les altres promeses d'Elon Musk quan va oficialitzar la compra de Twitter i ha arribat després d'un acomiadament massiu i dels estira-i-arronses pel que fa a la verificació dels perfils. Després de molts dies de dubtes, el propietari de la xarxa social va confirmar a través del seu perfil que donaria "l'amnistia" a centenars de milers de perfils suspesos a les xarxes socials, sempre que estigués comprovat que no havien infringit la llei o havien utilitzat Twitter per fer contingut brossa. Hores abans, havia publicat una enquesta també el seu perfil en què preguntava als seus seguidors si ja havia arribat l'hora d'aquesta amnistia. Després de més de 3 milions de vots, amb un 72,4% a favor i només un 27,6% en contra, Musk ha anunciat amb bombo i platerets la bona nova: "El poble ha parlat. L'amnistia comença la setmana que ve. Vox Populi, Vox Dei". Cal tenir en compte, però, que aquests 3 milions de persones representen només un 1% del total de perfils de Twitter, fet que posa en dubte si, realment, el poble ha parlat o ha dit el que volia sentir Musk.
The people have spoken.
— Elon Musk (@elonmusk) November 24, 2022
Amnesty begins next week.
Vox Populi, Vox Dei.
Twitter a cop d'enquesta
Sembla que Musk s'ha proposat manar a Twitter a cop d'enquesta. Fa només deu dies ja en va publicar una a la xarxa social que preguntava si s'havia de permetre recuperar el perfil de Donald Trump. Aquesta encara va ser més massiva, amb 15 milions de vots, però el resultat va ser també més ajustat: un 51,5% dels participants van dir que sí, i Musk es va prendre molt seriosament el seu mandat. El perfil de Trump torna a estar actiu, molts mesos després de ser suspès, però l'últim missatge continua sent el mateix. Data del 8 de gener del 2020, dos dies després de l'assalt al Capitoli, en què anunciava que no aniria a la investidura del president Joe Biden, el 20 de gener. Llavors, on reconeixia la seva victòria a les eleccions del 2020, i ara encara no ho fa. Donald Trump ja havia aclarit que encara que pogués tornar a Twitter gràcies a Musk, que ha donat suport als candidats republicans durant les eleccions de mig mandat sense massa èxit, no té la intenció de tornar a fer piulades amb lletres majúscules com quan era president, sinó que seguirà utilitzant la seva pròpia xarxa social.
Un altre dels perfils més polèmics a Twitter, almenys pel que fa a personatges coneguts, és el del cantant Kanye West, que va ser expulsat de les xarxes socials a mitjans d'octubre després de publicar-hi un missatge antisemita. El raper, acostumat a estar sempre a l'ull de l'huracà, ha perdut molts contractes milionaris per aquest missatge i està passant per un molt mal moment professional i personal. Així i tot, Musk també va permetre que tornés, en aquest cas sense la necessitat d'una enquesta. "Provant, provant... Comprovant si el meu perfil està desbloquejat", escrivia l'artista, un missatge que Musk va respondre també amb un text críptic.
El retorn de l'extrema dreta a Twitter
Més enllà de persones famoses, aquesta amnistia generalitzada podrà suposar el retorn de perfils que s'han dedicat a sembrar odi a la xarxa social, especialment des de l'extrema dreta nord-americana. Aquests es dedicaven a compartir missatges falsos i també paraules d'odi contra col·lectius com podrien ser els immigrants o les persones LGTBI i que ara tindran, la majoria, via lliure per tornar a emprar Twitter per insultar. Amb tot, des del primer moment en què Musk va assegurar que tornaria la llibertat a la xarxa social, la Unió Europea li va recordar que també han d'existir els límits, i que aquests estan marcats per la llei.