L’exsecretari general de l’Esport, Gerard Figueras, ha estat amnistiat per la magistrada Alejandra Gil, en substitució del titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, de baixa mèdica, segons la resolució a la qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dimecres. Figueras va ser un dels detinguts en el cas Diputació de Barcelona, el 2019, amb altres càrrecs polítics de Junts, com Maite Fandos, per una suposada irregularitat en les subvencions, i després van ser posats en llibertat (a la foto principal). Aquest cas correspon a la peça  separada 1 del  cas Diputació, on també hi havia altres investigats, ara amnistiats, com és el cas de l’exsubdirector general de Gestió i Recursos Humans del Consell Català de l'Esport, Lluís Pallisera. La Fiscalia acusava Figueras dels delictes de malversació, falsedat i tràfic d’influències per haver concedit unes subvencions a l’empresa pública Equacat SA (participada per  Generalitat i l’Incasol) per tal que pagués a Unipost  prop 18.000 euros per a realitzar el repartiment de targetes censals pel Referèndum de l’1-O. 

L’advocat de Figueres, el penalista Jordi Pina, va demanar al jutge Joaquín Aguirre que li apliqués la norma de l’oblit penal, tot just amb l'entrada en vigor de la llei. Mig any després, ho ha acordat la magistrada substituta. En la resolució, la magistrada Alejandra Gil afirma que el delicte de malversació encaixa en la llei perquè l’acció imputada a Figueras no era per a benefici propi, sinó per promoure la independència de Catalunya. 

El cas de Fandos, arxivat

En el cas de Maite Fandos, investigada per tràfic d'influències per unes trucades (peça separada 3 del cas Diputació), el mateix jutge Aguirre va dictar el sobreseïment del seu cas, a petició de la Fiscalia perquè no hi veia indicis delictius. Fandos va rebre l'arxivament del seu cas el 9 de desembre passat, segons la resolució a la qual ha tingut accés ElNacional.cat

Urnes amagades al Canal Olímpic

En concret, la Fiscalia va presentar una querella contra Gerard Figueras  el 2020 en assegurar que des de la Direcció General de l’Esport, que dirigia, es va donar una subvenció a l’empresa pública Equacat SA, a més de subvencions concedides per la Diputació de Barcelona i el Consell Català de l’Esport entre els anys 2014 i 2015.

La magistrada hi precisa que Arseni da Palma Gómez, llavors director General del Canal olímpic de Catalunya, va denunciar que a través de Equacat SA es gestionarien subvencions públiques i els diners, o part dels diners obtinguts, s'aplicaria per a finançar el procés independentista. Hi afegeix que “consta en actuacions que dies abans del referèndum de l'1 d'octubre de 2017, Gerard Figueras li va demanar que guardés urnes en el Canal Olímpic”. També consta -hi precisa la jutgessa- que “qui va rebre la subvenció, Equacat, va pagar a Unipost gairebé 18.000 euros perquè realitzés el buzoneo del procés independentista”.

“Els fets investigats tenen encaix en l'àmbit d'aplicació de la llei d'amnistia perquè es tractaria d'actes, consistents a usar fons públics, comesos amb la intenció de procurar la independència de Catalunya sense que consti propòsit d'enriquiment personal ni d'obtenir un benefici personal patrimonial”, manifesta la magistrada en la resolució, que hi afegeix que els fets o actuacions que poguessin ser constitutius d'un delicte de falsedat o de tràfic d'influències també “serien amnistiables en ser connexos amb la malversació”.

Per tot això, la magistrada decreta “el sobreseïment lliure” de la investigació i l’arxivament de la peça separada 1 de les diligències prèvies 111/2016.

Causes del cas Volhov, arxivades

Pel que fa  a  altres peces relacionades amb l'independentisme català, recentment, la magistrada Gil ha arxivat la peça de Villa Bugatti del cas Volhov, en aquest cas a petició de la Fiscalia Anticorrupció en no veure cap irregularitat dels investigats.

El jutge Aguirre no havia resolt cap de les demandes dels advocats defensors. Només va negar l’aplicació de l’amnistia als presidents Artur Mas i Carles Puigdemont, arran d’una nova peça que va crear, sobre la ingerència russa. Ara, però, l’Audiència de Barcelona li ha arxivat en assegurar que la resolució del jutge és “nul·la de ple dret” en incórrer en frau de llei per no haver obeït al tribunal i tancar de forma definitiva el cas Volhov o enviar-lo a judici.

En aquest sentit, el president Artur Mas ha  valorat de forma satisfactòria la resolució de l'Audiència de Barcelona, tot i que ha lamentat "la impunitat  que ha tingut el jutge Aguirre" per a investigar la suposada trama russa fins ara.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!