Més joves amnistiats. El  titular del jutjat Penal 2 de Girona ha amnistiat  quatre joves pels talls de vies a Girona el 2018, pel primer aniversari de l’1-O, segons la resolució avançada per l'ACN i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dilluns. La Fiscalia demanava 4 anys de presó i elevades multes per a la Berta, el Josep, el Lluís i l’Òscar pel delicte de desordres públics, cas conegut per 21 raons, ja que s’havia imputat a més persones. Els  advocats dels joves, Montserrat Vinyets i Benet Salellas, van demanar  ajornar el seu judici, davant la tramitació de la llei d’amnistia. El Penal 2 de Girona es va convertir en el primer  jutjat a ajornar una vista per la tramitació de la norma de l’oblit penal: la lletrada de l’Administració de Justícia ho va acordar perquè, a més, faltaven testimonis, el desembre passat. Un cop aprovada la llei, l'11 de juny passat, els dos  penalistes van demanar al jutjat l'aplicació de la norma per als quatre manifestants. Finalment, ara, el jutge precisa que el seu cas encaixa en els supòsits de la llei. La Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat han subscrit que se’ls elimini tota responsabilitat penal.

Precisament, fa dues setmanes, l'Audiència de  Girona va aplicar l'amnistia a Carla Costa, l'única persona jutjada i condemnada per desordres públics per  haver participat en una protesta que va acabar tallant diverses vies de tren a Girona -no es va provar si era de l'AVE- l'octubre del 2019, contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes. En el primer mes de l'aplicació de la llei d'amnistia hi ha  unes 80 persones beneficiàries, 46 de les quals policies acusats de pegar a votants l'1-O a Barcelona.

Fets subsumits a la llei

En la resolució, el titular del Penal 2 de Girona exposa que els quatre joves eren acusats del delicte de desordres públics per la seva actuació a dos quarts de set del matí de l'1-O de 2018. Hi afegeix que l'àmbit temporal i del delicte  són "subsumibles" a la llei d'amnistia i, per això, decreta el sobreseïment del cas i els extingeix tota responsabilitat penal.

Amb tot, i tal com marca la norma, el jutge  de Girona precisa que si hi ha danys per aquests fets, podrien ser reclamats als joves per la via civil. En aquest procediment, Renfe i Adif eren acusació particular. En aquesta causa,  Adif demanava als encausats 2.100 euros per una porta malmesa i Renfe uns 8.900 euros. A part, uns quatre agents de seguretat els reclamaven per lesions lleus d'entre  158 a 420 euros. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!