Nova amnistia al món local. Una jutgessa de Martorell ha aplicat l’amnistia a l’exalcalde de Collbató, el republicà Miquel Solà, que era investigat pels delictes de desobediència, malversació de fons i prevaricació per l’organització de l’1-O, segons la resolució a la qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dijous. Solà, alcalde d'aquest municipi del Baix Llobregat del 2015 al 2023 i que va deixar l’acta de regidor el setembre passat, va ser un dels 712 batlles assenyalats per la Fiscalia General de l’Estat per haver donat suport al Referèndum d’Independència de Catalunya. La prova de la persecució era la declaració facilitada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), i que també demanava  als ajuntaments que es comuniquessin al Govern els locals de votació disponibles. Al final, el ministeri públic va perseguir uns 78 alcaldes i va portar a judici a una desena. Ara, Solà, defensat pel penalista Lluís Anglada, ha aconseguit que es tanqui la investigació penal contra ell per l’1-O.

L’aplicació de la norma de l’oblit penal continua sent desequilibrada: hi ha més agents de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil amnistiats (prop d'un centenar) per haver pegat votants, que activistes i polítics. Pel que fa al municipalisme, Solà s’afegeix a la llista d’alcaldes amnistiats, com recentment ho ha estat l’exalcalde de Dosrius, Marc Bosch (ERC), acusat de desobediència al Tribunal Constitucional (TC), però també de resistència greu a l’autoritat. Bosch estudia ara presentar recurs contra l’amnistia dels 45 agents acusats de vexar una vintena de votants de la població, com també han anunciat que faran Òmnium i l’Associació d’Advocats de Mataró, que eren acusació popular.

Accions “no constatades”

La Fiscalia ha estat favorable d’aplicar l’amnistia a l’exalcalde Miquel Solà i ha recordat que el juny passat es va dictar el sobreseïment provisional de l’acusació contra ell. El fiscal hi exposa que inicialment Solà era acusat de desobediència al TC per no haver obeït  la suspensió del Referèndum. També se l’investigava per malversació i prevaricació en haver permès l’obertura d’un centre de votació de l’1-O a  l’Escola Graduada Mixta La Salut.

Després de la investigació, el fiscal admet que “no s’ha pogut constatar que Solà dictés un acord, una resolució o disposició que coadjuvés a la preparació i celebració del Referèndum". Hi afegeix que "tampoc que sense formalització escrita hagués cedit el local municipal per a la votació ni que donés cap ordre a empleats públics perquè ho fessin". Per això, al final el fiscal va demanar  el sobreseïment provisional i, ara, el sobreseïment lliure,  ja que se li ha d’aplicar l’amnistia. I, la jutgessa del jutjat de Primera Instància i Instrucció 2 de Martorell ha decretat l’arxivament definitiu de la causa penal per a Solà en aplicació de l’amnistia.

Amnisties paralitzades

Pel que fa a alcaldes condemnats per l'1-O, el Tribunal Suprem ha paralitzat la norma en el cas de l’exalcalde de Sabadell, Maties Serracant (CUP),  tot i que considera que n’ha de ser beneficiari, però que la llei  no respecta el dret a la igualtat. I, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) també va frenar l'aplicació a l’exalcalde d’Agramunt i exconseller, Bernat Solé (ERC), tot i ja va haver complert la condemna d’inhabilitació a càrrec públic. També ho ha fet en el cas del president Quim Torra  pel cas de la pancarta en el Palau de la Generalitat en favor dels presos polítics i exiliats, i a l’exdiputat de la CUP Pau Juvillà, per posar llaços grocs a la Paeria. El TSJC també posa en dubte la constitucionalitat de la norma.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!