L’Audiència de Lleida ha aplicat l’amnistia al policia que va ferir Enric Sirvent, qui tot seguit va patir un atac de cor l'1-O en un centre de votació al barri de la Mariola de Lleida i va morir tres anys després, segons ha informat el gabinet de premsa del TSJC aquest dimarts. Els familiars de Sirvent, com a acusació particular, i Òmnium Cultural, com a acusació popular, es van oposar que s’apliqués la norma de l’oblit penal a aquest agent de la policia espanyola, mentre que la Fiscalia l’ha aprovada i l’Advocacia de l’Estat no ha contestat, segons precisa el tribunal de l'Audiència de Lleida.

El policia va ser acusat del delicte de lesions per haver donat una puntada de peu als testicles a Sirvent, que va caure a terra i va patir una aturada cardiorespiratòria, amb diagnòstic de mort sobtada recuperada, a més de policontusions i hematoma testicular. El veí de Lleida va ser intervingut quirúrgicament i va estar 17 dies hospitalitzat i va necessitar 314 dies per estabilitzar-se, segons l'informe mèdic.

Defensar la legalitat

En la resolució, la secció 1a de l'Audiència de Lleida manifesta que la causa contra aquest policia "encaixa de forma natural" en la llei d'amnistia, ja que recull que s'arxivaran les investigacions sobre "les accions policials dirigides a impedir el referèndum de l'1-O". A més, el tribunal exposa que, pel que fa a l'actuació dels cossos policials, "l'esperit de la llei" és estendre l'eliminació de tota responsabilitat penal "a les accions delictives per defensar la legalitat i l'ordre constitucional". La resolució no és ferma i es pot presentar recurs en contra.

 

Més policies amnistiats que manifestants

L'amnistia d'aquest agent destinat a Lleida implica que ja són més de mig centenar els policies amnistiats per les seves actuacions per frenar l'1-O del 2017 o per la detenció de manifestants el 2019, com és el cas de quatre agents dels Mossos d'Esquadra. El gruix més important són els 46 agents de la policia espanyola acusats de pegar a votants en centres de Barcelona que han estat amnistiats. Òmnium, Irídia i l'ACN ja han presentat recurs a l'Audiència de Barcelona.

En el cas del policia de Lleida, les acusacions sostenen que cal aplicar l'exclusió de l'amnistia que recull la llei quan indica els supòsits en els quals s'ha vulnerat l'article 3 del Conveni Europeu de Drets Humans, fent referència als casos en els quals es pot considerar que la policia va tenir un tracte inhumà o degradant. I en l'actuació de l'agent policial de Lleida, afirmen que "va ultrapassar el seu propòsit i va ser abusiva, agressiva i excessiva contra persones que no estaven cometent cap delicte" en el casal cívic de la Mercè, en el barri de Mariola, convertit en centre de votació del referèndum.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!