L’Audiència de Barcelona ha aprovat l’amnistia per a Xènia Garcia, que tenia 22 anys quan va ser detinguda el 18 d’octubre de 2019 per protestar contra la sentència del procés a la Via Laietana i que va estar 14 dies en presó preventiva per la seva suposada perillositat. Al final, la Fiscalia li demanava 2 anys de presó per desordres públics i el tribunal havia fixat el seu judici a finals del 2025, tot i els intents del seu advocat, Benet Salellas, d’avançar-lo per evitar més angoixes.

Segons la resolució, dictada aquest dijous i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, la secció 9 de l’Audiència de Barcelona sosté que el delicte pel qual s'acusava Xènia està recollida en la norma de l’oblit penal, així com la seva motivació, i per això, l'amnistia. En aquest cas, va participar en la manifestació per rebutjar les elevades penes imposades pel Suprem als líders polítics i socials,  el 14 d’octubre de 2019, com van fer molts ciutadans, especialment gent jove. La fiscal ha informat favorablement sobre l’extinció de tota responsabilitat penal a aquesta noia, que no estava vinculada a cap moviment.

La van detenir arrossegant-la dels cabells

En concret, s’acusava Xènia Garcia de participar en la protesta i de llençar pedres contra agents de l’autoritat  a la zona de la Prefectura de la policia espanyola de Via Laietana. Un vídeo de la seva detenció es va fer viral: un agent de la policia espanyola l’arrossegava per terra estirant-li els cabells, que llavors duia de color blau. Per justificar el seu empresonament, en l’atestat policial s’assegurava que duia boles de petanca, malgrat dur una petita bossa de mà. Aquesta fotogràfica es va  usar contra altres joves detinguts, segons van denunciar els advocats.

Després de dues setmanes a la presó, el jutge la va deixar en llibertat amb la condició de no anar a més manifestacions, fins a la resolució del seu cas. Xènia va conèixer a la presó de Wad-Ras altres dues persones detingudes en protestes a Via Laietana: Dren, absolt, i els dos nois que van condemnar al seu judici, ara amnistiats, i la Paula, pendent que la seva causa es tanqui.

En la resolució, el tribunal -format pels magistrats Andrés Salcedo, Carmen Sucías, i Daniel Almeria- relata els fets pels quals s’acusava la noia, com ara llançar pedres i boles de petanca i contra els policies que custodiaven la comissaria. Després de les greus acusacions, finalment, no se li va imputar el delicte d’atemptat contra l’autoritat ni de provocar lesions a cap dels agents. La secció 9a conclou que l'acció que s'acusa la Xènia "és incardinable en la llei 1/2024" i com no concorre  cap causa d'exclusió decreta el sobreseïment del procediment contra ella.

Des de l'entrada en vigor de la llei d'amnistia, ara fa un mes, unes  80 persones s'han beneficiat de la norma, 46 d'elles són agents de la policia espanyola acusats de pegar votants l'1-O, tot i que la seva exculpació no és ferma.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!