La decisió del Tribunal Constitucional belga de declarar inconstitucional la llei d'injúries a la monarquia, arran de la petició espanyola per intentar l'extradició de Valtònyc, ha tingut un contundent impacte en els mitjans de comunicació belgues.

Diari 'Le Soir'

 

El principal diari belga, que publica en francès, ha titulat que "el delicte de lesa majestat viola la llibertat d'expressió, segons el Tribunal Constitucional". "El cas sobre el qual s'ha de pronunciar el Tribunal de Gant no afecta directament Bèlgica sinó Espanya i un raper exiliat a la regió de Gant. Josep Miquel Arenas Beltran, de sobrenom Valtònyc, va ser condemnat per insultar la Corona d'Espanya així com per apologia del terrorisme l'any 2017", assenyala. "Un delicte comès en l'àmbit del discurs polític només és admissible en circumstàncies excepcionals, subratlla el Constitucional belga. Així mateix, els objectius de garantir la inviolabilitat del Rei i l'estabilitat del sistema constitucional no poden justificar que la reputació del Rei estigui més protegida que la d'altres persones", afegeix.

"El delicte de lesa majestat viola la llibertat d'expressió, segons el Tribunal Constitucional", titula Le Soir

Radiotelevisió belga

 

La radiotelevisió belga ha recordat que, segons el Tribunal Constitucional del país, la llei que penalitza les ofenses al Rei no és constitucional, i que s'ha arribat a aquesta conclusió a causa de la petició espanyola d'extradició contra el raper Valtònyc. Explica que el Tribunal de Gant, que delibera sobre la petició espanyola, va presentar una qüestió prejudicial davant el Constitucional belga.

"Segons el Tribunal Constitucional, el delicte de lesa majestat no és constitucional" titula la TV belga

Diari 'La Libre Belgique'

 

El rotatiu es pregunta: Tenim dret a ofendre la persona del Rei? La resposta és sí. El Tribunal Constitucional acaba de decidir-ho", assenyala. I recorda que la sentència "s'ha dictat aquest dijous en el marc d'una pregunta preliminar que va formular la sala d'acusació del Tribunal d'Apel·lació de Gant, encarregada de pronunciar-se sobre l'extradició del raper català Valtònyc". I recorda que la llei belga ara considerada inconstitucional, que data del 1847, establia a l'article 1 “sobre la repressió dels delictes contra el Rei”, que “qui […] cometi un delicte contra la persona del Rei, serà castigat amb una pena de presó de sis mesos a tres anys, i una multa de 300 a 3.000 francs belgues”. 

"El delicte de lesa majestat viola la llibertat d'expressió, segons el Tribunal Constitucional" titula La libre Belgique

Diari Der Standaard

 

El diari en neerlandès afirma que el Tribunal Constitucional belga "ha escombrat" la llei de lesa majestat. "La sentència s'ha produït després que Bèlgica s'ha negat a extradir Valtònyc", afegeix. "Arran d'aquesta sentència, els jutges del nostre país deixaran d'invocar aquesta llei centenària. Tanmateix, la llei encara no es pot eliminar del codi penal [de forma automàtica]. El partit flamenc N-VA ja estava treballant en un projecte de llei per eliminar la prohibició. En resposta a aquest diari, el diputat de la N-VA, Peter Buysrogge, diu que volen que la seva proposta es tracti de forma més ràpida després d'aquesta sentència", afegeix. 

 

"La prohibició de la lesa majestat és contrària a la llibertat d'expressió, segons dictamina el Tribunal Constitucional" titula Der Standaard

 

Diari De Morgen

 

El diari De Morgen, que també publica en neerlandès, explica que "un raper català ha qüestionat la llei del 1847 al nostre país que prohibeix els insults al Rei. No és que tingués com a objectiu el rei Felip de Bèlgica, la seva dona o els fills, sinó que en les seves lletres insultava el rei espanyol". "Com que les autoritats espanyoles es prenen aquestes coses de forma molt seriosa, el raper va fugir al nostre país el 2018. Des de llavors, el tribunal belga dubta de la seva extradició. Bèlgica només el pot tornar si ha comès delictes que també són punibles al nostre país. Però el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ja ha deixat clar en diverses sentències que cal revisar el principi de lesa majestat. Per tant, un tribunal va presentar una pregunta prejudicial al Tribunal Constitucional, que avui s'ha pronunciat al respecte", explica.

"La prohibició d'insultar el Rei és contrària a la llibertat d'expressió: i ara què?" titula De Morgen