Imatge d’unitat al Parlament per la defensa d’una llei d’amnistia. En un context on ja totes les mirades es posaran en una eventual investidura de Pedro Sánchez —superada la fallida d’Alberto Núñez Feijóo—, sis de cada deu diputats de la cambra catalana han aprovat la proposta transaccional d’ERC, Junts i la CUP que fa bandera d’una llei que “deixi sense efecte allò que s’havia tipificat com a infracció penal o administrativa, en relació amb la defensa a l’exercici del dret a l’autodeterminació”. Als tres grups independentistes, doncs, s’hi han sumat els vuit diputats dels comuns, mentre que hi han votat en contra el PSC, Vox i el PP. Els sis diputats de Ciutadans no han participat de la votació.
🔴 Debat de política general, DIRECTE | Última hora al Parlament de Catalunya
La proposta parteix d’una proposició de llei que ja van presentar ERC, Junts i la CUP al Congrés dels Diputats el 2020, i que no va ser admesa a tràmit per la Mesa de la cambra baixa espanyola d’aleshores, presidida per Meritxell Batet. De fet, el text planteja prendre-la com a base. A més, s’insta el Govern i les institucions catalanes a “sumar-se a l’esforç col·lectiu per l’aprovació d’aquesta llei i a fer un seguiment proactiu de la seva aplicació de forma immediata a la seva aprovació". Sobre l’abast que aquesta llei ha de tenir i a qui hauria d’incloure, els tres grups firmants de la proposta de resolució plantegen realitzar “totes les accions necessàries perquè s’incloguin totes les persones represaliades per motius polítics en aquesta causa i en defensa de drets i llibertats en el context de conflicte social i polític amb l’Estat”.
Al seu torn, el Parlament ha rebutjat les propostes de resolució de Vox, Ciutadans i el Partit Popular, que havien registrat textos per separat instant la cambra a rebutjar l’amnistia. Per la seva banda, el PSC havia presentat una resolució sobre el “diàleg a favor de la convivència”, que tampoc ha prosperat. El text demanava “avançar amb coherència, mitjançant el diàleg, pel camí del retrobament en el marc de la Constitució” i “rebutjar tota estratègia de confrontació, divisió i polarització”.
L’amnistia, una “victòria”
Els quatre grups que han votat a favor de defensar una llei d’amnistia han recalcat en les seves intervencions en el marc del debat sobre les propostes de resolució la necessitat d’aquesta mesura. Marta Vilalta, d’ERC, ha assenyalat que cal la llei d’amnistia per “acabar amb la repressió i judicialització amb tot allò vinculat amb l’autodeterminació”. Per part de Junts, Mònica Sales ha volgut valorar que els comuns votin a favor de l'amnistia, però els ha demanat que contribueixin a fer-la "efectiva" més enllà del gest. En el cas de la CUP, la diputada Dolors Sabater ha destacat la importància d'incloure en aquesta mesura les persones represaliades per participar en mobilitzacions "per l'habitatge, antifeixistes i feministes". Per últim, David Cid, dels comuns, ha volgut reivindicar les "victòries aconseguides" i ha assenyalat que Catalunya "no s'ha d'instal·lar en l'èpica de la derrota", sinó que l'amnistia ha de ser una "gran victòria".