La líder de l'oposició a Galícia, Ana Pontón, ha renovat aquest diumenge el seu lideratge al capdavant del Bloc Nacionalista Gallec (BNG) en l'Assemblea Nacional que s'ha celebrat aquest cap de setmana a Santiago de Compostel·la. La seva candidatura ha guanyat de manera folgada, amb el 84% dels vots, davant les altres dues opcions. En el seu discurs després de la reelecció al càrrec, Pontón ha reiterat l'objectiu d'arribar a governar la Xunta de Galícia el 2028. Llavors, des de les institucions, ha promès normalitzar la llengua gallega, aconseguir un concert econòmic i l'estatus de nació, alhora que millorar la vida dels gallecs.

"No hi ha res més revolucionari que arribar al govern", ha afirmat Pontón, que ha incidit en la necessitat que el BNG segueixi ampliant la seva base social per esdevenir "imparable". En el congrés s'han reunit més de 2500 militants i alguns simpatitzants del partit. Es tracta de la primera assemblea en la qual Pontón ha tingut oposició interna: la candidatura de la diputada Noa Presas ha aconseguit un 12% del sufragi i, finalment, aconsegueix dos seients a l'Executiva del partit. Per la seva part, l'alcalde de La Corunya, David Soto, ha aconseguit un 3,5% dels vots i tindrà un seient a la direcció del partit.

Pontón, que situa l'organització en un "moment històric", ha deixat clar que per a arribar a la Xunta "només hi ha un camí" i que passa per "continuar sumant a més persones al projecte comú". I és que, diu, en aquests últims anys, amb més de 1.400 noves incorporacions des de l'última assemblea, el BNG ha aconseguit portar la "política nacionalista a amplis sectors de la societat gallega". I això, subratlla, "és el que posa nerviós al PP, que sap que a Galícia hi ha un rival, el BNG". "Doncs que ho tinguin clar, anem per totes, tots a l'una, per totes", ha proclamat.

La cap de files del BNG ha recordat la situació del BNG el 2016, quan va prendre les regnes i ha assenyalat que hi havia qui deia que la formació era com "un vaixell a la deriva amb el risc d'enfonsar-se". "Des de fora i des de dins hi havia qui donava al BNG per mort i amortitzat. Hi havia qui proposava que ens retiréssim a les casernes d'hivern, pensant que el vaixell del BNG no resistiria les tempestats", ha dit. Ha afegit que hi havia persones que "proposaven buscar un remolcador d'empresa" perquè els portés directament "al desballestament". No obstant això, ha dit que "vuit anys després, ni retirat ni desballestat. Amb més iniciativa i impuls està el BNG".

Líder de l'oposició: vents de canvi a Galícia

Pontón ha atribuït aquest "espectacular avanç" a la seva línia política: "Una línia clara i actualitzada, una forma diferent de fer política, ferma, però amable, empatitzant amb els problemes i aspiracions de la ciutadania que ens està permetent arribar a més sectors de la societat de gallega". En les darreres eleccions gallegues, el febrer d'aquest 2024, el BNG va experimentar un creixement ampli i va quedar com a segona força, per davant dels socialistes, amb 25 escons. Bufen vents de canvi i el PP, ara sense Feijóo i amb Rueda al capdavant, va patir una davallada i va sorgir entre les esquerres i el nacionalisme gallec l'esperança de desbancar els populars de la Xunta per primera vegada en anys, si bé finalment el PP va reeditar la majoria absoluta amb 40 escons. Pontón, però, és líder de l'oposició i aspira a una nova oportunitat per esdevenir presidenta gallega d'aquí a quatre anys.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!