L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha emès un comunicat aquest dilluns en què acusa ERC d'haver "culminat el seu trencament amb l'estratègia unitària" de l'independentisme "seguida des de la sentència de 2010 del Tribunal Constitucional contra l'Estatut". L'entitat considera que la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat forma part de la "política fracassada" dels tripartits presidits per Pasqual Maragall i José Montilla i "tornarà a fracassar". L'ANC assegura que les actuals competències del Parlament no permeten "afrontar els grans reptes nacionals, econòmics i socials" de l'actual Catalunya, amb 8 milions de ciutadans que té uns "desafiaments que l’aboquen a la desnacionalització i a la descapitalització econòmica i posen en perill la seva supervivència com a nació avançada". Tanmateix, adverteixen que l"'antagonisme nacional, social i econòmic entre Catalunya i Espanya, és estructural", i genera un "corrent històric de fons" que malgrat "la repressió espanyola, acabarà fent triomfar la República Catalana". 

Retorn de Carles Puigdemont

En el comunicat, l'ANC també parla sobre el retorn i posterior desaparició de Carles Puigdemont a Catalunya el passat 8 d'agost. Un fet que juntament amb la mobilització ciutadana d'aquella jornada, "beneficia el moviment independentista", i ha suposat en un "gran pas" per aconseguir "dinamitar l’intent de normalització institucional, política i social que persegueix la llei d’amnistia i la votació de Salvador Illa com a nou president de la Generalitat. L'entitat considera que l'aparició de Puigdemont "va eclipsar la sessió d'investidura" d'Illa i va humiliar "profundament" els mitjans de comunicació espanyols i el Tribunal Suprem. "La persona que els havia posat en evidència davant les justícies democràtiques europees se'ls havia tornat a escapar de les mans", assenyala.

L'entitat també ha aprofitat per carregar contra l'actuació dels Mossos d'Esquadra durant la jornada de la investidura amb un dispositiu "per congraciar-se amb la més alta judicatura espanyola abans que respectar la democràcia". L'ANC critica que una "policia democràtica" hauria garantit l’assistència Puigdemont al ple com a cap de l’oposició, però per evitar-ho "el conseller d’Interior i els alts comandaments dels Mossos d’Esquadra van convertir el Parlament de Catalunya en un búnquer fortificat". En aquest sentit, denuncien que van interposar l'ordre de detenció del Tribunal Suprem espanyol "a la voluntat de centenars de milers d’electors catalans". Una ordre que segons defineixen suposa un "cop d'estat judicial contra la llei d'amnistia, amb una tergiversació ignominiosa del delicte de malversació". L'entitat també retreu a la policia catalana l'ús de gas pebre contra manifestants "que de manera no violenta volien penetrar al parc de la Ciutadella" i que activés l'operació gàbia, pensada per capturar terroristes, per intentar enxampar Puigdemont. A més, fan referència a l'operació Gàbia que van activar els Mossos per impedir la sortida de Puigdemont del país "destinada a terroristes, que va bloquejar centenars de milers de persones a tot el país". Per concloure, condemna que la direcció policial ha exercit una persecució contra els Mossos, a qui els acusa d'haver ajudat —fora de servei— Puigdemont per tornar "sa i estalvi" a casa seva. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!