El Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha aprovat amb una àmplia majoria la creació d’un grup de treball per desenvolupar el projecte de la llista cívica. Més del 90 % dels membres de l'òrgan de govern de l'entitat han donat suport a la proposta, que busca definir al màxim la iniciativa per tal que els socis puguin votar-la amb "tota la informació i transparència" en la consulta prevista per al primer trimestre de 2024.
El grup de treball recollirà els posicionaments i propostes dels secretaris nacionals i de les assemblees de base de l’entitat, i estarà format pels quatre càrrecs orgànics de l’Assemblea i secretaris nacionals de les diferents comissions, segons informa l'entitat. Aquest grup tindrà quatre objectius principals: desenvolupar els principis de la llista cívica aprovats al darrer full de ruta; implementar una web informativa sobre la llista cívica; elaborar un codi ètic i una carta de compromís polític amb l’aixecament de la DUI que hauran de signar els candidats i candidates i preparar la consulta i proposar accions per fomentar la participació.
Una agrupació d'electors per aconseguir la independència
L'ANC va presentar el passat mes de juny un nou full de ruta en el qual ja apuntava cap a la formació d'una llista cívica, que previsiblement es presentaria en les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya, el 2025. Aquesta hauria de tenir forma d'agrupació d'electors, ja que l'entitat no vol esdevenir un partit polític més, per tal de marcar distàncies amb els partits independentistes, que consideren que participen de l'autonomisme. Així, la llista cívica busca ser un "instrument de mobilització" més per arribar "com més aviat millor a la independència de Catalunya", que recorden és "l'únic objectiu" de l'ANC.
En aquest sentit, la vicepresidenta de l'entitat, Núria Marín, va apuntar en un acte el passat mes de juny que els electors serien "gent de país que tothom té com a referents, independentistes de pedra picada pels quals podem posar la mà al foc". D'altra banda, en cas que aconseguissin representació al Parlament, Marín va deixar clar que no votarien lleis ni participarien de l'activitat parlamentària que no tingués a veure amb la independència. “El nostre fracàs seria fer autonomisme”, va apuntar.
En el full de ruta, l'ANC també planteja una estratègia més enllà de l'àmbit institucional. Així, en el front civil, proposa crear nous espais de poder de l'independentisme des del sindicalisme, les cambres de comerç o en l'empresariat. També aposta per "denunciar les actuacions antidemocràtiques dels estats espanyol i francès cercant suports i complicitats per a la causa catalana" en l'àmbit internacional.