Les entitats independentistes s'han tornat a manifestar aquest vespre per commemorar el setè aniversari de l'1-O. En una concentració per commemorar el referèndum a la plaça Sant Jaume de Barcelona, l'ANC i els CDR han instat l'independentisme a buscar i "treballar noves formes de boicot i erosió" a l'Estat, set anys després de l'1-O. Les dues entitats s'han dirigit especialment als partits independentistes, a qui demanen "prou d'enganys, prou d'autonomisme que ens conduiran a l'extinció", i demanen a la CUPJunts i ERC un "programa estratègic conjunt per a implementar la independència".

El manifest de l'ANC i els CDR defensa que "cal denunciar qualsevol atac" i "treballar noves formes de boicot i erosió a l'estat en totes les seves formes, que empenyem per tenir a les institucions unes forces polítiques que ens representin". Aposten per provocar l’estat de forma creativa "per tornar a obligar-lo a treure’s aquesta careta que s’ha pogut posar a ulls internacionals gràcies als indults, l’amnistia i totes les altres farses que ens volen vendre com a pactes", conclouen.   Assenyalen que el "llarg interval" posterior a l'1-O, ha estat "dominat pel cop d’estat judicial, per la claudicació i desunió dels partits novament autonomistes i pel desengany de la societat catalana radicalment democràtica". En aquest context, les dues entitats reivindiquen el "valor" revolucionari d'aquell referèndum" i el que va "representar".

Durant la concentració hi havia presents representants dels partits independentistes, com la presidenta de Junts, Laura Borràs, o el diputat de la CUP Carles Riera. En canvi, no hi ha assistit cap representant d'ERC. Els manifestants han protestat contra tots ells, amb crits com "ERC, JuntsxCat, la paciència s'ha acabat". L'acte ha finalitzat amb la projecció d'imatges de les càrregues policials del 2017 a la façana del Palau de la Generalitat, així com declaracions antigues del president Salvador Illa defensant el 155.

Consignes contra Salvador Illa

D'altra banda, les dues entitats independentistes han denunciat que la Generalitat està "presidida per un català espanyolista que va donar suport al cop d'estat del 155 i que va dir que ja hauria hagut d'aplicar-se l'any 2014". I es pregunten "com és que s'ha arribat a aquesta situació". L'activista Jordi Pessarrodona, que també ha intervingut en l'acte, ha qualificat a Illa, com "un usurpador colonial al capdavant de la Generalitat". Entre les imatges projectades al final de l'acte a la façana de la plaça Sant Jaume, hi havia un fragment d'una entrevista d'Illa on va defensar l'aplicació de l'article 155 a Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!