L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) mou fitxa. L'entitat independentista ha convocat per al dissabte 13 de juliol una manifestació contra el "cop d'estat" que, a parer d'ells, estan practicant els jutges del Tribunal Suprem a l'hora de negar-se a aplicar la llei d'amnistia als dirigents del Govern Puigdemont. La concentració arrencarà a les 17 hores a plaça Urquinaona i Via Laietana i anirà fins a la plaça Sant Jaume. En una roda de premsa, l'ANC ha exposat que fan aquesta convocatòria amb l'objectiu de denunciar, per una banda, l'actuació de jutges com Manuel Marchena i Pablo Llarena i, per l'altra, "exigir als partits catalans" que donen suport a Pedro Sánchez que "s'enfrontin" al govern espanyol. A més, l'organització presidida per Lluís Llach es mostra enutjada amb el fet que "el Govern doni suport a l'amnistia dels policies". El lema de la manifestació serà "Desobeïm els jutges espanyols: independència".

Elisenda Romeu, coordinadora de mobilització de l'ANC, ha apuntat que comencen des de plaça Urquinaona amb Via Laietana perquè allà hi ha "una de les sales del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que ha vulnerat alguna vegada el dret de manifestació". A més, consideren que la plaça Urquinaona és un dels "llocs emblemàtics de la lluita independentista".

Lluís Llach: "L'estat de dret està tocat de mort"

El president de l'ANC, Lluís Llach, ha afirmat durant la compareixença que "a Catalunya l'estat de dret està mort en nom de la unitat espanyola" davant la inaplicació de la llei d'amnistia pel que fa al delicte de malversació. Al mateix temps, el cantautor ha instat les formacions independentistes a "forçar" Pedro Sánchez al fet que s'hagi "d'enfrontar decididament a una judicatura en franca rebel·lió". Des de la perspectiva de Llach, "a partir d'ara ningú pot estar segur de la seva defensa davant un estat amb una judicatura d'extrema dreta que mai va ser depurada al final de la dictadura i per això no calen militars, sinó togats amb punyetes".

Llach ha denunciat que l'independentisme és un "enemic" per a l'Estat i que busca "criminalitzar el moviment per atemorir-lo amb la doctrina de l'assetjament perpetu", atacant "qualsevol protesta que qüestioni la unitat i dominació totalitària sobre el conjunt de la societat". Per aquesta raó, el president de l'Assemblea ha defensat la convocatòria de la manifestació: "No podem consentir ni consentirem que un president, polítics, periodistes, cantants i represaliats siguin víctimes d'una justícia prevaricadora. Ens sentim amb el dret i tenim l'obligació d'alçar-nos contra aquesta conculcació dels nostres drets".

D'altra banda, preguntats per l'actuació que com a entitat preveuen si Puigdemont torna, Lluís Llach ha indicat que "la figura d'un president a l'exili mereix que un país que està afectat per la persecució de les seves autoritats sigui protegit i benvingut per la gent del seu país, estant al seu costat i mirant que pugui arribar en bon estat". Al seu torn, Elisenda Romeu ha asseverat que cal estar "preparats perquè, quan vingui, se li doni el suport que calgui com a institució". Per tot plegat, Llach ha volgut reiterar que des de l'ANC no "afavoriran" que hi hagi partits "independentistes i que es diuen independentistes" que promoguin l'elecció de Salvador Illa com a president.

El recurs d'apel·lació contra els policies amnistiats

A la mateixa roda de premsa, l'entitat ha recordat que presentarà un recurs d'apel·lació contra l'aplicació de la llei d'amnistia als 46 policies processats per agredir votants l'1-O. L'advocada Pilar Rebaque ha detallat que els delictes pels quals es va imputar aquests agents són "supòsits que no es poden amnistiar" i per això formularan aquest recurs, per al qual tenen temps fins al 10 de juliol: "La ciutadania va anar a votar perquè va estar convocada pel seu Govern legítim, un acte de llibertat d'expressió i participació política. Va venir la policia amb tota la càrrega i tota la seva actuació va ser una vulneració de la dignitat humana". En aquesta línia, Rebaque ha apuntat que el que va fer la policia espanyola va ser una "vulneració de l'article 3 de la Convenció dels Drets Humans".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!