El ple del Secretariat Nacional de l'Assemblea Nacional Catalana ha aprovat aquest dissabte la convocatòria d'una assemblea general extraordinària per renovar el full de ruta de l'entitat. L'ANC ha explicat que ha creat una comissió organitzadora per celebrar aquesta assemblea general, la qual tindrà lloc durant "els propers mesos", amb l'actualització de l'estratègia de l'organització com a un únic punt de l'ordre del dia. L'entitat ha recordat que en l'anterior assemblea, celebrada el mes de març, "el Secretariat Nacional anterior va decidir prorrogar el de l'any 2023", però que "en el context polític", l'actual grup dirigent, presidit per Lluís Llach, considera "urgent" actualitzar el full de ruta.

Segons el Secretariat Nacional, l'escenari de la lluita per la independència "s'ha capgirat" des de maig del 2023 i, per això, consideren necessari revisar l'estratègia. "El canvi més destacat d'aquest gir és la pèrdua de la majoria electoral dels partits independentistes a les eleccions municipals, espanyoles, catalanes i europees", han exposat en l'escrit, on han destacat que "l'Assemblea considera que aquest fet té una gran importància perquè la voluntat popular hegemònica expressada a les urnes ha de proporcionar legitimitat de la Declaració Unilateral d'Independència". Així mateix, també han apuntat a la recent formació del Govern, encapçalat ara per Salvador Illa, investit president de la Generalitat després d'un pacte entre PSC i ERC.

La manifestació de l'11 de setembre: barrets per la Diada

Aquesta mateixa setmana, l'ANC ha tret a la venda els barrets del retorn de Carles Puigdemont, el passat 8 d'agost a l'Arc de Triomf de Barcelona, de cara a l'11 de setembre. En concret, es tracta d'uns barrets fets amb palla, que tenen una cinta negra i la impressió de l'estelada, amb referències a dues dates claus per a l'independentisme: l'Onze de Setembre i el Primer d'Octubre.  L'Assemblea va anunciar-los carregats d'ironia, assenyalant que són barrets "d'amenaça molt alta" i "aptes per protegir-te de la calor o amagar presidents". "Es netegen molt fàcilment: només calen unes gotes de Fairy", van afegir per continuar amb la broma.

Aquests barrets preparen l'ambient per a la mobilització de la Diada, que aquest 2024 tindrà un format descentralitzat. De manera simultània, Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida i Tortosa acolliran manifestacions que denunciaran "les conseqüències nefastes de la dependència a l'estat espanyol". L'edició d'enguany, organitzada conjuntament per l'Assemblea, Òmnium Cultural, l'AMI, el Consell de la República, la Intersindical i el CIEMEN, té com a lema 'Tornem als carrers la independència'.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!