El plenari del secretariat de l'Assemblea Nacional Catalana va viure dissabte un intens debat sobre la implicació de l'entitat en les properes eleccions al Parlament previstes per al 14 de febrer. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, es van presentar dos documents al respecte, un dels quals reclama fer costat a aquelles forces que en el seu programa es comprometin a tirar endavant el resultat del referèndum de l'1 d'octubre. Finalment, i davant la intensitat del debat, es va decidir convocar un plenari del secretariat extraordinari el 25 d'octubre per acordar aquesta qüestió.
La Comissió d'Estratègia i Direcció de l'ANC plantejarà un document base per portar al plenari, però els membres del secretariat també podran plantejar les seves propostes. La voluntat és abordar tot el ventall de possibilitats de cara als propers comicis, des de no prendre partit en la cursa electoral fins a fer costat a aquelles formacions que es comprometin amb el full de ruta de l'Assemblea i participar de manera activa en la campanya al Parlament.
Eleccions plebiscitàries
Aquesta era, de fet, la proposta que va plantejar la territorial del Barcelonès dissabte, emparant-se en el full de ruta de l'ANC per al 2020-21 aprovat en l'assemblea general del passat 22 de març. En aquest full de ruta, ja s'apunta que de cara a les properes eleccions, l’ANC ha de donar suport als partits que assumeixin explícitament la proposta d'abordar aquests comicis com un plebiscit que converteixi les eleccions en un “acte d’autodeterminació amb una força similar a l’1-O”.
Segons aquest document, si les eleccions constaten una majoria social independentista del 50% més un vot s’hauria de validar l’estratègia unilateral i “el Parlament hauria de donar pas a la investidura d’un govern disposat a reconèixer la voluntat de la majoria social”.
Consulta als associats
El plenari, que es va allargar tot el dissabte, va concloure que sigui una nova reunió dedicada monogràficament a aquest tema la qui fixi si l'ANC ha d'incidir en les eleccions fent costat a les llistes que assumeixin el seu full de ruta i de quina manera ho ha de fer.
La previsió és que, posteriorment, l'acord que adopti el plenari del secretariat sobre la participació o no en els comicis sigui sotmesa a una consulta de tots els associats.
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, no ha amagat els darrers mesos el malestar de l'entitat amb la situació de bloqueig en què consideren que ha quedat el procés independentista i el paper dels partits i del Govern.
Durant la seva intervenció en l'acte polític de la darrera Diada, Paluzie va carregar contra el que va descriure com a "renúncies i divisions dels partits" i va advertir que l'independentisme no pot esperar l'acord de les forces polítiques per "reprendre el camí".