L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha fet pública una declaració política aprovada pel ple del Secretariat Nacional el passat dissabte, on recull una sèrie de propostes de l'acció política de l'ANC en els pròxims anys, on referma la “defensa de la via unilateral com a única estratègia viable per assolir la independència”; aposta per “dissenyar i desplegar una àmplia campanya de desobediència civil”, i reclama la “promoció de nous lideratges per renovar el projecte i les organitzacions del moviment independentista”. Aquests posicionaments formen part d'una declaració política que fixa la línia estratègica de l'actual Secretariat Nacional a l'espera de l'actualització del Full de Ruta. Aquest últim document haurà de ser aprovat pels socis de l'entitat a l'Assemblea General, que se celebrarà a finals del 2024 o principis del 2025.

L'entitat independentista ha preparat aquesta declaració per “constatar que la pèrdua de la majoria independentista al Parlament de Catalunya i l’aprovació de l’anomenada Llei d’amnistia per a la normalització institucional, política i social a Catalunya donen lloc a un escenari polític inèdit, ple de nous reptes per al moviment independentista”. Segons l'ANC, la pèrdua d’aquesta majoria independentista és el resultat del cúmul d’errors estratègics que han protagonitzat els actors institucionals del moviment i que cal redreçar amb urgència.

D'altra banda, l'Assemblea també defensa que el president a l'exili Carles Puigdemont “mereix el reconeixement del poble català pels seus anys d’exili i per la tasca de projecció internacional del conflicte entre Catalunya i Espanya” i diu estar “preparada per rebre'l i acompanyar-lo en un retorn sense cap ombra de partidisme”.

Avís de l'ANC si es dona suport a Illa

L'ANC interpel·la directament Junts, ERC i la CUP perquè “no proporcionin cap suport actiu o passiu” a una eventual investidura del socialista Salvador Illa. La declaració política denuncia que el candidat del PSC “va donar suport a l'aplicació de l'article 155 i que defensa les posicions de les institucions espanyoles i els seus tribunals”. En aquest sentit, l'entitat presidida per Lluís Llach avisa els partits independentistes que respondria a aquest eventual escenari “intensificant les mobilitzacions”. El posicionament insisteix que “els partits d'obediència catalana no poden fer president un candidat que degradarà el prestigi i l'ús social del català”.

La llei d'amnistia

“La desfeta electoral de l’independentisme”, considera l'ANC, “coincideix temporalment amb l’aprovació de l’amnistia”. L'entitat, que ha estat molt crítica amb aquesta llei, creu que “no soluciona el problema de fons, que és la lluita de Catalunya pel seu alliberament nacional”. A més, afegeix que “el pacte de l’amnistia vol tancar en fals el conflicte polític generat per la resposta antidemocràtica de l’Estat a l’exercici del dret d’autodeterminació de Catalunya”. És per tot això que considera que “l'única veritable amnistia arribarà amb la independència de Catalunya”, ja que per ara, assegura, qui més hi guanya amb l'amnistia és el govern espanyol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!