L'Assemblea Nacional Catalana (ANC)no en té prou amb la resposta del director general de la Policia, Josep Lluís Trapero, a les seves peticions i queixes, que des de l'associació independentista van fer a la consellera Núria Parlon, titular d'Interior i Seguretat Pública, arran del dispositiu que els Mossos d'Esquadra van dur a terme el passat 8 d'agost, el dia del debat d'investidura de Salvador Illa i la no detenció de Carles Puigdemont. Tal com ha avançat ElNacional.cat, que ha tingut accés a la resposta de Trapero, el cap polític dels Mossos ha avalat l'ús del gas pebre contra els manifestants que, segons ell, amb reiterades empentes i "accions violentes", van intentar accedir al parc de la Ciutadella trencant la línia policial d'efectius de la Brigada Mòbil, els antiavalots dels Mossos.
Després de fer-se pública la carta de Trapero, l'ANC ha enviat també un comunicat als mitjans de comunicació contestant la missiva del cap polític dels Mossos i demanant una reunió amb Josep Lluís Trapero per tractar "aquests fets greus que van afectar i limitar el dret de manifestació", asseguren des de l'ANC de Lluís Llach.
L'ANC nega "accions violentes"
Des de l'Assemblea s'assegura que les "accions violentes" que detalla Trapero en la seva carta no es van produir i que l'ús del gas pebre contra els manifestants "no era adequat". L'ANC apunta que "es van causar lesions, es va utilitzar en un passadís ple de manifestants i hauria pogut provocar danys molt greus a les persones que s'hi concentraven". "Encara hi ha una persona en tractament que en pateix les conseqüències", asseguren des de la comissió de Seguretat de l'associació sobiranista. Fins i tot, asseguren que els Mossos van fer servir el gas pebre saltant-se el protocol i sense avisar els concentrats d'aquesta utilització.
En el moment dels fets, els agents que s'encarreguen de la mediació amb els manifestants, asseguren des de l'Assemblea Nacional Catalana, van dir que el gas no l'havia llençat la policia, sinó que havia estat un manifestant, i que això va desencadenar una càrrega amb cops de defensa, un fet que ja es va poder desmentir i que ara, després de la carta de Trapero, queda doblement desmentit. Van ser els Mossos els qui van fer ús de gas OC –com se'l coneix en l'argot policial–, sent un dels primers cops que la policia catalana el feia servir com a eina de dispersió.
Segons el relat de Trapero, després de l'atac contra la línia policial, es van valorar diverses eines de dotació de la Brigada Mòbil i es va optar per aquesta, la menys lesiva a l'abast, per intentar aturar la intrusió al parc de la Ciutadella, que s'havia tancat per evitar incidents a l'interior i preservar el ple d'investidura de Salvador Illa. Cal recordar que en el moment en què es llença el gas contra els manifestants, encara no s'havia pogut ubicar Carles Puigdemont, sobre qui hi havia l'ordre de detenció per part del jutge Pablo Llarena, del Tribunal Suprem, que, lluny de complir amb la llei d'amnistia, vol que es detingui el president de l'1 d'octubre de 2017 per un suposat delicte de malversació.
Reunió amb Trapero
Des de l'ANC insisteixen a assegurar que la manifestació va ser pacífica i que no es poden criminalitzar actes de resistència passiva que formen part de les formes del dret de manifestació, i lamenten que s'organitzés un operatiu policial "desproporcionat". També recorden que van comunicar la marxa del 8 d'agost i que els Mossos, "sense previ avís", van evitar el pas dels manifestants.
Des de la direcció de l'Assemblea Nacional Catalana lamenten que la carta de Josep Lluís Trapero, nomenat director general de la Policia dies després dels fets del 8 d'agost, no doni resposta a les queixes que des de l'organització es van fer, sobretot per la qualificació d'"alta amenaça" a l'ANC i que, segons ells, "quedava fora dels paràmetres que ha de seguir una policia democràtica". No s'ha rebut resposta sobre el contingut, la forma i el to de l'informe que els Mossos van enviar a Llarena sobre els fets d'aquell matí d'agost. La direcció de l'ANC ha demanat reunir-se amb Trapero per posar sobre la taula aquests fets, han avisat. De moment, Interior no s'ha pronunciat.